Kofeiinin ja nikotiinin yhteys unihäiriöihin, väsymykseen ja päänsärkyyn yläkoululaisilla - Tenhunen, Tarmo (My University, 2024)
Nikotiinituotteiden ja kofeiinin käyttö on yleistä jo yläkouluikäisillä. Kummallakin aineella on useita tunnettuja haittavaikutuksia. Tämän tutkielman tarkoituksena on kartoittaa yläkoululaisten kofeiini- ja nikotiinituotteiden käyttöä ja selvittää käytön yhteyttä unihäiriöiden, väsymyksen ja päänsäryn esiintyvyyteen. Lisäksi tutkittiin passiivisen tupakoinnin, iän ja sukupuolen vaikutusta näihin muuttujiin. Aineistona käytettiin vuonna 2018 Vantaan yläkouluissa tehtyä kyselytutkimusta, jonka tarkoituksena oli selvittää ilmanlaatua koulurakennuksissa. Yhteensä tutkimukseen vastasi 3854 oppilasta. Vastausprosentti oli 55 %. Aineistoa analysoitiin IBM SPSS 23 ohjelmistolla. Kysymyksistä tehtiin dikotomiset muuttujat ja niistä tehtiin taulukot ja tilastolliset analyysit. Tutkimukseen vastanneista 1,1 % käytti säännöllisesti nikotiinituotteita, 10,9 % altistui usein tai päivittäin tupakan savulle ja 70,1 % käytti kofeiinituotteita usein tai päivittäin. Viikoittain tai useammin väsymystä koki 59,7 %, unihäiriöitä 17,0 % ja päänsärkyä 35,6 % tutkituista. Tutkimuksessa havaittiin kofeiinin ja passiivisen tupakoinnin olevan yhteydessä koettuihin oireisiin niin, että enemmän kofeiinituotteita käyttävät ja passiiviselle tupakoinnille altistuvat raportoivat enemmän unihäiriöitä, väsymystä ja päänsärkyä. Myös säännöllinen tupakointi oli yhteydessä unihäiriöihin ja päänsärkyyn. Merkittävimpänä oireita ennustavana tekijänä oli kuitenkin naissukupuoli. Tytöt raportoivat jokaista oiretta huomattavasti poikia enemmän ja se lisäsi todennäköisyyttä kokea väsymystä vähintään viikoittain 2,85-kertaiseksi. Vetosuhde unihäiriöissä oli 2,46 ja päänsäryn osalta 2,50. Ikä oli merkittävästi yhteydessä oireiden kokemiseen: vanhemmilla oireita oli nuoria enemmän. Tutkimuksen tulokset tukevat nykyistä käsitystä runsaasti kofeiinia sisältävien tuotteiden, sekä nikotiinituotteiden haitoista nuorilla.
Keywords: kofeiini, nikotiini, väsymys, päänsärky