Kasvatustieteen opiskelijoiden yrittäjyyshalukkuus - Jokinen, Aliisa (My University, 2024)
Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena on selvittää kasvatustieteen opiskelijoiden yrittäjyyshalukkuutta. Tutkielmassa selvitettiin, ovatko kasvatustieteen opiskelijat kiinnostuneita ryhtymään yrittäjiksi. Tutkielmassa tarkasteltiin kasvatustieteen opiskelijoiden yrittäjyyshalukkuuden sekä vanhempien yrittäjyystaustan ja minäpystyvyysuskomusten välisiä yhteyksiä. Tutkimuksen kohteena olivat Turun yliopiston kasvatustieteiden tutkinto-ohjelman opiskelijat (n=52). Tutkimus toteutettiin sähköisen kyselylomakkeen avulla ja tuloksia analysoitiin määrällisten tutkimusmenetelmien avulla. Tutkielmassa havainnoitiin yrittäjyyshalukkuutta melko laajasta näkökulmasta. Tutkielmassa yhdistettiin yhteiskunnallinen ja psykologinen näkökulma, joiden avulla pyrittiin selvittämään syitä yrittäjyyshalukkuuden takana. Kasvatustieteen opiskelijoiden yrittäjyyshalukkuutta heijasteltiin muun muassa yrittäjyysyliopiston ja uusliberalistisen politiikan käsitteisiin sekä yrittäjämäisen minäpystyvyyden käsitteeseen. Tuloksista saatiin selville, että kasvatustieteen opiskelijoiden yrittäjyyshaaveet eivät ole yleisiä. Yrittäjyyshalukkuutta selittivät kuitenkin esimerkiksi vanhempien yrittäjyystausta. Tulokset osoittivat, että vanhempien yrittäjyystaustalla on positiivinen yhteys opiskelijan yrittäjyyshaaveisiin. Myös minäpystyvyysuskomuksien ja yrittäjyyshaaveiden välillä havaittiin yhteyksiä. Opiskelijan vahva yrittäjämäinen minäpystyvyyden ja yrittäjyyshalukkuuden välillä nousi esiin kohtalaisen vahva positiivinen yhteys. Tulosten perusteella pääteltiin, että yliopisto-opinnot ja uusliberalistinen koulutuspolitiikka eivät ole johtaneet yrittäjyyshalukkuuden merkittävään kasvuun. Tuloksista huomattiin, että kyselyyn vastanneiden opinnot eivät ole lisänneet kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan. Syyt yrittäjyyshalukkuuden taustalla ovat siis moninaisia.
Keywords: Uusliberalistinen politiikka, yrittäjyysyliopisto, minäpystyvyys, ammatin periytyvyys, yrittäjyyskasvatus