Tätä ompelukonetta täytyy öljytä : Sata vuotta vanhan ompelukoneen käyttöentisöinti - Hotti, Pasi (My University, 2026)
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee lähes sata vuotta vanhan Singer 66K -polkuompelukoneen käyttöentisöintiä yleisesti kotoa löytyvien tarvikkeita käyttäen. Tutkimuksen lähtökohtana on nykyaikaisten kulutusesineiden lyhyt elinkaari ja vaikea huollettavuus, joita peilataan YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman 12. tavoitteeseen kestävistä kulutus- ja tuotantotavoista. Tutkimusmenetelmänä on autoetnografia, jossa tutkija tarkastelee omaa oppimis- ja kunnostusprosessiaan henkilökohtaisten muistiinpanojen ja valokuvien avulla. Tutkimuskysymykset koskevat sekä käytännön edellytyksiä ompelukoneen käyttökunnostamiselle, että kunnostusprosessin vaikutusta tekijän subjektiiviseen hyvinvointiin. Tulokset osoittavat, että vuonna 1929 valmistetun polkuompelukoneen käyttöentisöinti on mahdollista kotioloissa, kun tekijällä on riittävä tekninen perustaito, asianmukaiset välineet ja kärsivällisyys dokumentointiin. Kunnostusprosessi noudatti tee-se-itse-kulttuurin periaatteita ja edellytti jatkuvaa ongelmanratkaisua osien purkamisen, putsaamisen, öljyämisen ja kokoamisen vaiheissa. Entisöity kone on pitkäikäinen, sähkötön ja kotioloissa huollettavissa, mikä vastaa kestävän kehityksen tavoitteita. Tutkimus osoitti myös, että käyttöentisöinti vaikutti myönteisesti tekijän hyvinvointiin: prosessi kehitti käytännön taitoja, loi henkilökohtaisen suhteen esineeseen ja muutti ompelun luonnetta suorittamisesta läsnäoloa vaativaksi tekemiseksi. Jatkotutkimuksessa voitaisiin tarkastella ompelukoneen puuosien ja valurautakehikon entisöintiä sekä laajemmin käyttöentisöinnin pedagogisia mahdollisuuksia käsityön opetuksessa.
Keywords: käyttöentisöinti; kestävä kehitys; polkuompelukone; autoetnografia; tee-se-itse