Portfolioiden suojaaminen häntäriskiltä - von Bruun, Robert (My University, 2025)
Riski on yksi keskeisimmistä rahoitustieteen tutkimusalueista, ja se määritellään neoklassisessa viitekehyksessä usein tuoton keskihajonnaksi (volatiliteetiksi). Paradigma linkittyy vahvasti Markowitzin portfolioteoriaan ja markkinatuottojen normaalijakautumisen olettamiseen, mitkä ovat useiden nykyaikaistenkin rahoitusteorioiden peruskivi. Volatiliteetti perustuu kuitenkin riskinmittana historialliseen arvonvaihteluun, joka voi tunnetusti olla heikko indikaattori tulevasta. Edellä mainitut riskienhallinnan teoriat kokivat merkittävän kolauksen, kun tunnettu neoklassisia menetelmiä hyödyntänyt hedge-rahasto LTCM kärsi merkittäviä tappioita vuonna 1998. Tämän lisäksi suuret vaikeasti ennustettavat markkinaromahdukset (kuten musta maanantai 1987 ja finanssikriisi 2008) ovat tehneet tilaa uudella riskienhallinnan koulukunnalla, joka uskoo tuottojen epänormaaliin jakautumiseen ja äärimmäiseltä riskiltä suojautumiseen. Tällaiset sijoitusstrategiat voivat jopa hyötyä markkinaromahduksista. Keskeinen vaikuttaja uudessa viitekehyksessä on ollut Nassim Taleb, joka on kirjoittanut useita teoksia Mustien Joutsenten teoriasta ja riskienhallinnasta. Koulukunnan keskeinen teesi on suojata sijoitusten tuottojakauman vasen häntäriski ja mahdollisesti lisätä niiden altistumista keskinkertaiselle riskille. Tutkielma käsittelee tämän viitekehyksen teoriaa, suojautumismenetelmiä ja vaikutuksia tuottoihin. Lisäksi keskeinen näkökulma on tarkastella teorian soveltamismahdollisuuksia eläkerahastojen riskienhallintaan. Tutkittavista menetelmistä halvat myyntioptiot ovat selkeästi suosituin suojaamismekanismi VIX-tuotteiden ohella. Häntäriskisuojaamisen vaikutuksista riskituotto suhteeseen löytyi vaihtelevia tuloksia, mutta ainakin Bhansali & Davis (2010) löysi selkeän mahdollisuuden lisätä tuottoja pienemmällä riskillä. Myös tail betan riskipreemiosta oli vaihtelevia tuloksia, mikä korostaa tarvetta lisätutkimuksille. Johtopäätöksenä häntäriskisuojaaminen voidaan nähdä turhan kompleksina piensijoittajalle mutta voisi soveltua hyvin eläkerahastoille, joidenka tehtävä on tarjota vakaata tuottoa mahdollisimman pienellä katastrofiriskillä.
Keywords: häntäriski, normaalijakauma, riskienhallinta, hedge-rahasto