Peruskoulun opettajien näkemyksiä yhteisestä katsomusaineesta - Vartiainen, Venla (My University, 2024)
Tutkimuksessa keskityttiin selvittämään elämänkatsomustiedon ja uskonnon opetuksen roolia suomalaisissa kouluissa. Tutkimuksessa tarkasteltiin nykyisen katsomusopetusmallin haasteita yhdenvertaisuuden näkökulmasta sekä pyrittiin ymmärtämään opettajien asenteita ja käsityksiä katsomusaineiden opetukseen liittyen. Tavoitteena oli myös analysoida kahta erilaista katsomusopetusmallia ja niiden vaikutuksia opettajien näkemyksiin. Kyselytutkimuksen avulla kerättiin tietoa nykyisestä opetusmallista ja mahdollisesta uudesta katsomusopetusmallista. Tutkimuksen tarkoituksena oli saada laajempaa ymmärrystä katsomusopetuksesta kouluissa ja tarjota viitteitä yhteisen katsomusaineen mahdollisuuksista edistää erilaisten näkökulmien kohtaamista ja kulttuurisen ymmärryksen kehittämistä. Kvantitatiivista tutkimusmenetelmää käyttäen kerättiin aineistoa uudella tutkimuslomakkeella, joka oli suunniteltu erityisesti tutkimusta varten. Tulosten analysoimiseksi muodostettiin summamuuttujia, jotta voitiin tarkastella monipuolisesti katsomusopetusmalleja ja niiden vaikutuksia opettajien näkemyksiin. Tulosten perusteella sekä nykyisellä että yhteisellä katsomusopetusmallilla oli tilastollisesti merkitseviä eroja opettajien näkemyksissä. Eroja tarkasteltiin muun muassa t-testin ja Pearsonin korrelaatiokertoimen avulla, ja havaittiin, että molemmat mallit saivat erilaisia arvioita vastaajilta. Luokanopettajien ja uskonnon aineenopettajien näkemykset nykyisestä katsomusmallista erosivat toisistaan. Samoin yhteisen katsomusmallin kannatus vaihteli eri opettajaryhmien kesken. Esimerkiksi luokanopettajien näkemykset nykyisestä katsomusmallista olivat negatiivisessa yhteydessä, mikä viittaa siihen, että he suhtautuivat siihen kriittisemmin. Luokanopettajat eivät tukeneet nykyistä katsomusopetusmallia samalla voimalla kuin uskonnon aineenopettajat. Tämä viittaa siihen, että uskonnon aineenopettajat ovat nykyisen mallin kannattajia ja näkevät sen toimivana opetusmenetelmänä. Tutkimuksen tulokset antavat viitteitä siitä, että opettajien taustatekijöillä, kuten ammatilla, voi olla vaikutusta heidän näkemyksiinsä katsomusopetusmalleista. Tulokset korostavat tarvetta tarkastella katsomusopetusmalleja monipuolisesti ja ottaa huomioon eri sidosryhmien näkemykset niiden kehittämisessä. Tutkimukseen osallistui yhteensä 268 opettajaa, jotka edustivat eri opetusasteita ja opettivat eri aineita.
Keywords: yhteinen katsomusaine, uskonnon opetus, elämänkatsomustiedon opetus