Big data ja liiketoiminta-analytiikka controllerin roolin muutoksessa - Simola, Lauri (My University, 2021)
Big dataa ja liiketoiminta-analytiikkaa hyödynnetään yhä etenevissä määrin johdon laskentatoimessa ja controllerin työtehtävissä. Big data ja liiketoiminta-analytiikka muuttavat controllerin työtehtäviä esimerkiksi mahdollistamalla entistä paremman tiedon tuottamisen päätöksenteon tueksi ja mahdollistamalla työn ja raportoinnin painopisteen siirtämisen vahvemmin tulevaisuutta ennakoivaksi. Big datan ja liiketoiminta-analytiikan hyödyntäminen vaatii controllereilta kuitenkin entistä vahvempaa tietoteknistä osaamista ja perinteisen osaamisen laajentamista. Aiemmissa tutkimuksissa on myös eriäviä näkemyksiä siitä, millainen asema controllereilla on big datan käyttäjänä ja hyödyntäjänä. Toisten näkemysten mukaan controllerit pystyvät sen käsittelyyn täysin itsenäisesti, kun taas toisissa tutkimuksissa painottuvat yhteistyö analyytikoiden kanssa tai big datan käsittelyn täysi ulkoistaminen analyytikoille, jolloin controllerit hyödyntäisivät vain analyytikoiden valmiiksi käsittelemän datan tuloksia. Aiemmat tutkimukset aiheesta ovat olleet pääosin teoreettisia, eikä aihetta ole tutkittu suomalaisessa kontekstissa. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella, miten controllerit pystyvät hyödyntämään big dataa ja liiketoiminta-analytiikkaa, ja miten niiden hyödyntäminen vaikuttaa controllerin työtehtäviin ja kyvykkyysvaatimuksiin. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, millainen asema controllereille on big datan käyttäjänä. Tutkielman empiirinen osuus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena, jossa aineistonkeruumenetelmänä olivat teemahaastattelut seitsemälle eri yhtiöissä työskenteleville controllereille. Tutkielman tulosten perusteella big data ja liiketoiminta-analytiikka edistävät etenkin controllerin kykyä tuottaa parempaa tietoa liiketoiminnasta ja sen muutoksista päätöksenteon tueksi. Ne myös mahdollistavat laajemmin ennusteiden tekemistä, mutta empiriassa ei huomattu selkeää työn painopisteen siirtymistä tulevaisuutta ennakoivaksi. Yhteys controllerin perinteisempiin työtehtäviin, kuten budjetointiin ja strategiatyöhön jäi vähäiseksi, mutta tutkielman mukaan big data ja liiketoiminta-analytiikka mahdollistavat entistä laajemman suoritusmittauksen. Tutkielman mukaan big datan ja liiketoiminta-analytiikan hyödyntäminen laajentavat controllerin osaamisvaatimuksia entistä tietoteknisempään suuntaan, mutta syvällisten analytiikkataitojen omaksuminen ei ole tarpeellista. Tutkielman mukaan controllerit pystyvät käsittelemään big dataa itsenäisesti tai yhteistyössä analyytikoiden kanssa, ja erityisesti controllereiden asema datan tulkitsijana ja tiedon välittäjänä korostuu.
Keywords: Controller, big data, liiketoiminta-analytiikka, johdon laskentatoimi