”Fikakulturen fördröjer arbetet effektivt” : En studie av hur finländare integrerar sig i Sverige och deras upplevelser av språklig och kulturell anpassning - Vuorio, Maija (My University, 2025)
Syftet med denna avhandling är att undersöka finländare som har flyttat till Sverige. Mitt material består av 37 svar på en enkät. Enkäten har gjorts med Webropol och innehåller både öppna och slutna frågor. Med induktiv innehållsanalys har jag analyserat alla svaren, visualiserat slutna frågor som diagram och lyft fram centrala exempel från svaren på öppna frågor. Jag har velat utreda informanternas språkkunskaper och hur mycket de vågar använda svenska i Sverige, hur tillräckliga språkfärdigheter i svenska språket skolan i Finland ger, hur bra informanterna har integrerats i det svenska samhället samt om de upplever att det finns kulturella skillnader mellan Finland och Sverige. Resultaten visar att det finns kulturskillnader mellan de två länderna men trots det har majoriteten av informanterna upplevt integrationen som lätt. Det finns en relativt jämn fördelning av svar gällande språkfärdigheter som man lär sig i skolan i Finland. En del anser att man inte lär sig tillräckligt bra svenska för att klara sig i Sverige, medan en del tycker att skolsvenskan räcker väl i Sverige. Att man känner att man inte har lärt sig tillräckligt bra svenska i Finland är också en anledning till att en del av informanterna inte vågar använda svenska i Sverige utan använder engelska eller finska i stället. I fortsättningen skulle det vara intressant att undersöka svenskundervisningen i Finland närmare: hurdana språkfärdigheter lär man sig i skolan, vilka metoder används i undervisningen och hur mycket kan läraren påverka kursinnehållet.
Keywords: finlandssvenska, sverigesvenska, integration, Sverige, enkätundersökning, innehållsanalys