Vertaisvuorovaikutukseen ohjaavat tehtävät kolmannen vuosiluokan matematiikan oppikirjoissa - Karppinen, Kiia (My University, 2026)
Vertaisoppimisella nähdään olevan positiivinen vaikutus kaiken tasoisten oppilaiden oppimiseen. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli tutkia, miten kolmannen vuosiluokan matematiikan oppikirjat ohjaavat vertaisvuorovaikutukseen tehtäviä tarkasteltaessa. Tutkimuksessa haluttiin selvittää, missä määrin vertaisvuorovaikutukseen suuntaavia tehtäviä oli oppikirjoissa sekä millaisia tehtävätyyppejä näistä tehtävistä oli tunnistettavissa. Aineisto koostui kahden eri kustantamon kolmannen vuosiluokan matematiikan oppikirjoista. Aineistona oli yhteensä 3 eri oppikirjasarjaa, oppikirjat Kymppi 3 sekä Milli 3 Sanoma Pro kustantajalta ja Oivaltaja 3 Nova kustantajalta. Aineisto analysoitiin hyödyntämällä laadullista sisällönanalyysin aineistolähtöistä analyysimanetelmää. Aineiston analyysi eteni kahdessa vaiheessa: sisällön erittelynä ja sisällönanalyysinä, näiden menetelmien valintaa ohjasi tutkimuskysymykset. Tutkimuksessa saatiin selville, että vertaisvuorovaikutukseen ohjaavien tehtävien määrä oli melko vähäinen. Määrällisesti tulos ei juurikaan vaihdellut eri kustantamoiden oppikirjasarjojen välillä. Analyysi osoitti myös, että vertaisvuorovaikutukseen ohjaavista tehtävistä oli löydettävissä viisi eri tehtävätyyppiä. Tulokset rakentavat pohdintaa, jolla voidaan pyrkiä tulevaisuudessa rakentamaan matematiikan oppikirjojen potentiaalia tarjota oppilaille monipuolisia tapoja oppia vuorovaikutuksessa vertaisten kanssa sekä lisäksi tarjota opettajille keinoja varmistaa vertaisoppiminen oppimismenetelmäksi luokkahuoneeseen. Tutkimuksen tulokset mahdollistavat jatkotutkimusmahdollisuuksia, esimerkiksi millä muilla keinoilla vertaisoppimista toteutetaan luokkahuoneessa tai miten motivaatio vaikuttaa vuorovaikutukseen vertaisten välillä.
Keywords: vertaisoppiminen; vertaisvuorovaikutus; oppikirjat; matematiikka; perusopetus; sisällönanalyysi