Lastensuojelun työntekijöiden valmiudet kohdata ja työskennellä neuroepätyypillisten lasten ja nuorten kanssa lastensuojelussa - Kemppainen, Maria (My University, 2026)
Tässä tutkimuksissa tutkin lastensuojelun työntekijöiden valmiuksia kohdata ja työskennellä neuroepätyypillisten lasten ja nuorten kanssa lastensuojelussa. Tutkimukseen on haastateltu kolmea lastensuojelussa työskentelevää henkilöä ja haastattelut toteutettu puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Aineisto on analysoitu aineistolähtöisenä sisällönanalyysinä. Haastateltavat kokivat, että heillä on valmiuksia työskennellä neuroepätyypillisten lasten ja nuorten kanssa lastensuojelussa, mutta mainitsivat, että lisäkoulutuksille olisi tarvetta. Tuloksista voimme tulkita siis, että valmiuksia on, mutta niitä voisi olla lisää. Lisäksi neuroepätyypillisten lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn ei tutkimukseni mukaan liittynyt mitään tiettyä nimettyä erityispiirrettä, vaan työskentely neuroepätyypillisten lasten ja nuorten kanssa tehdään aina tapauskohtaisesti ja lapsi ja nuori tuntien.
Keywords: lastensuojelu; neuroepätyypillinen lapsi tai nuori; neurokirjo; valmiudet