Kohonneiden sydänmerkkiaineiden ei-sydänperäiset syyt - Airaksinen Juhani; Wittfooth Saara (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Troponiinin määritys on tällä hetkellä paras tutkimus sydänlihasvaurion toteamiseksi. Troponiinin voimakas suureneminen johtuu lähes aina tyypin 1 sydäninfarktin aiheuttamasta sydänlihaskuoliosta. Pienemmät nousut aiheutuvat ilmeisesti usein sytosolin vapaan troponiinin ja sen fragmenttien vapautumisesta verenkiertoon erilaisissa kuormitus- tai ärsytystilanteissa eivätkä yleensä kuvasta pysyvää sydänlihasvauriota. Herkkien troponiinitestien käyttöönotto on lisännyt poikkeavien troponiiniarvojen määrää etenkin iäkkäillä päivystyspotilailla. Sydämen vajaatoiminnan vaikeutumisvaihe, eteisvärinä, munuaisten vajaatoiminta ja raskas fyysinen rasitus ovat yleisimpiä erotusdiagnostisia ongelmia aiheuttavia tiloja. Troponiinin määritysten oikea kohdentaminen ja löydösten oikea tulkinta on tärkeää, ettei päädytä väärään sydäninfarktin tai sydänlihastulehduksen diagnoosiin tai turhiin lisätutkimuksiin.