Eettisen johtamisen toteuttamisen edellytykset - Seere, Anniina (My University, 2024)
Terveydenhuoltoala on jo pitkään ollut muutoksen keskellä muun muassa uudistusten ja työvoimapulan takia. Alan johtamiskäytäntöjen katsotaan olevan yksi syy työvoimapulaan, ja eettinen johtajuus saattaisi olla yksi ratkaisu johtamisen kehittämiseen. Niin sanotun hyvän ja eettisen johtamisen yksityiskohtia on tutkittu niin johtajan kuin työntekijänkin näkökulmasta. Johtamisen kehittämiseksi olisi kuitenkin tärkeä selvittää, millaisia edellytyksiä eettisen johtamisen toteuttamiseen on olemassa ja miten näitä edellytyksiä on tutkittu. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on kansainvälisen kirjallisuuden kautta kuvata eettisen johtamisen toteuttamisen edellytyksiä terveydenhuollon organisaatiossa. Tutkielmassa selvitettiin, millaista tutkimusta on tehty eettisen johtamisen toteuttamisen edellytyksistä hoitotyön johtajan näkökulmasta, ja millaisia eettisen johtamisen toteuttamisen edellytykset ovat. Tutkielma on integratiivinen kirjallisuuskatsaus, jonka tiedonhaku toteutettiin CINAHL-, PubMed-, Cochrane-, Business Source Complete-, SOCIndex ja Medic-tietokannoista helmikuun 2024 aikana. Tutkielmaan valittiin mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella kahdeksan (8) tutkimusta, joista yksi (1) oli kvantitatiivinen ja seitsemän (7) kvalitatiivista. Mukaanotto- ja poissulkukriteerit pohjautuivat eettisen johtamisen aihealueeseen sekä johtajien näkemyksiin eettisen johtamisen toteuttamisesta terveydenhuollon toimintaympäristössä. Aineisto analysoitiin viisivaiheisen aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkielmassa tunnistettiin useita eettisen johtamisen toteuttamisen edellytyksiä. Edellytyksistä tunnistettiin teemoiksi johtajan omiin ominaisuuksiin liittyvät tekijät, organisaation ja työyhteisöön tukeen liittyvät tekijät, eettiseen organisaatioon, eettisiin ohjeisiin ja resursseihin liittyvät tekijät sekä kunnioitukseen liittyvät tekijät. Tuloksissa erityisesti korostui se, että eettinen johtajuus ja eettisen johtamisen toteuttaminen tarvitsevat tuekseen eettisesti toimivan organisaation, jolla on selkeät eettiset ohjeet ja käytännöt. Eettisen toiminnan tulisi ulottua organisaation kaikkeen toimintaan, jotta eettisen johtamisen toteuttamisen edellytykset täyttyisivät. Keskeisessä roolissa eettisen johtamisen edellytyksissä on eettinen ajattelutapa, joka auttaa johtajia tunnistamaan eettisiä haasteita sekä arvoja päätöksenteon taustalla. Tutkimuksen keskeisimmät tulokset olivat, että toteuttaakseen eettistä johtamista, johtajalla tulee olla edellytykset siihen. Näitä edellytyksiä ovat eettisen johtajan ominaisuudet, organisaation tuki ja kunnioitus, eettiset ohjeet sekä riittävät resurssit. Tutkimustulosten avulla on mahdollista parantaa eettisen johtamisen toteuttamisen edellytyksiä. Tulokset auttavat hahmottamaan, miten suuri vastuu hoitotyön johtajan toimintaympäristön tekijöillä on eettisen johtamisen toteuttamisessa. Tutkimustulokset auttavat eettistä johtajaa eettisen johtamisen toteuttamisessa sekä organisaatiota ymmärtämään eettisen johtamisen toteuttamisen edellytyksiä.

The health sector has long been in a state of flux, due to reforms and labor shortage, among other things. Management practices in the sector are seen as one of the reasons for the labor shortage, and ethical leadership could be one solution to developing management. The issues of so-called good and ethical leadership have been studied from both the manager's and the employee's perspective. In order to develop leadership, it would be important to find out what conditions exist for the implementation of ethical leadership and how these conditions and prerequisites have been studied. The purpose of this thesis is to describe the prerequisites for implementing ethical leadership in health care organizations through international literature. The thesis investigated what kind of research has been done on the prerequisites for implementing ethical leadership from the perspective of a nursing manager, and what the prerequisites for implementing ethical leadership are. This thesis is an integrative literature review. The information retrieval was carried out from the CINAHL, PubMed, Cochrane, Business Source Complete, SOCindex and Medic databases in February 2024. Based on inclusion and exclusion criteria, eight (8) studies were selected, one (1) quantitative and seven (7) qualitative. The inclusion and exclusion criteria were based on the subject area of ethical management as well as the leaders' views on the implementation of ethical management in the healthcare operating environment. The material was analyzed using five-step data-driven content analysis. The study identified several factors related to the conditions for implementing ethical leadership. The themes identified were factors related to the leader's own characteristics, factors related to organizational and work community support, factors related to an ethical organization, ethical guidelines and resources, and factors related to respect. In particular, the findings highlighted that ethical leadership and the implementation of ethical management need to be supported by an ethical organization with clear, ethical guidelines and practices. Ethical behavior and atmosphere should permeate all activities of the organization in order to meet the conditions for the implementation of ethical leadership. Central to the conditions for ethical leadership is ethical awareness, which enables leaders to identify the ethical challenges and values that underpin their decision-making. The main findings of the study were that in order to implement ethical leadership, the nursing leader must have the prerequisites for it, that is the personal qualities of an ethical leader, organizational support and support structures, ethical guidelines and sufficient resources. The results of the study will help to improve the conditions for implementing ethical leadership. The results also help to understand how much responsibility the nursing leader's work environment has in implementing ethical leadership, The results of the research help the ethical leader to implement ethical leadership and the organization to understand the conditions for implementing ethical leadership.
Keywords: eettinen johtaminen, eettisen johtamisen edellytykset, johtamismenetelmät, Ethical management, Ethical leadership, Prerequisites for ethical management