Malmgårdin kartanolinnan puiston kehitys 1800-luvulla ja puistoon vaikuttaneet suunnittelijat : Malmgård esimerkkinä 1800-luvun maisemapuistoista - Hammarstjärna, Marie (My University, 2019)
Tutkimuskohteena on Malmgårdin kartanolinnan puisto. Tutkimuksessa selvitetään puiston kehitystä ja puistomaisemaan vaikuttaneita suunnittelijoita 1800-luvulla. Tutkimus on tehty maisemantutkimuksen näkökulmasta, sillä kyseessä on historiallinen maisemantutkimus. Malmgårdin puistosta ei ole aikaisemmin kirjoitettu laajempaa tutkimusta. Tutkimus on monimenetelmällinen tutkimus, sillä tutkimusaineistona on käytetty paikalliskirjallisuutta- ja puutarhakirjallisuutta, olemassa olevia Mårten Gabriel Steniuksen ja Anders Fredrik Rydbergin puistosuunnitelmia sekä vanhoja kuvia puistoalueesta ja kuninkaankarttoja. Ensisijaisena tutkimusaineistona on käytetty alkuperäisiä puistosuunnitelmia. Tutkimustulokset on saatu empiirisellä tutkimusmenetelmällä ja hyödyntäen kvalitatiivista tutkimusta. Tutkimusmenetelmä on myös selittävää tutkimusta ja poikittaistutkimusta. Tutkimusaineistoa hyödyntämällä muodostui kuva Malmgårdin kartanolinnan puistoon vaikuttaneista henkilöistä ja puiston suunnittelutyylistä. Puiston suunnitelmista tulee esille kummankin suunnittelijan Steniuksen ja Rydbergin oma suunnittelutyyli. Tarkastelussa tulee esille, kuinka puistosuunnitelmat kehittyivät maisemaympäristötekijöiden muuttuessa. Tutkimustuloksia voidaan käyttää hyväksi selvittäessä 1800-luvun suunnittelijoita ja puistoja Suomessa. Lisäksi tutkimustuloksia voidaan hyödyntää tehdessä Malmgårdin tilaan suuntautuvia muita tutkimuksia.
Keywords: Puistosuunnittelijat, maisemapuisto 1800-luvulla, puisto- ja viljelysmaisema, pääpiha- ja metsäpuisto, puutarhurit- ja puutarhaharrastajat, tieyhteydet.