Kohti puolustusunionia? : Euroopan unionin puolustuspoliittisen yhdentymisen retorinen rakentaminen vuosien 2022 ja 2025 strategisissa asiakirjoissa - Ylenius, Cia (My University, 2026)
Globaali turvallisuusympäristö on muuttunut radikaalisti viimeisten vuosien aikana, jonka vuoksi myös Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikka on jatkuvan tarkastelun kohteena. Unionin tavoitteet strategisesta autonomiasta ja syvenevästä puolustusyhteistyöstä ilmenevät sen strategisissa asiakirjoissa, joiden kautta unioni määrittelee rooliaan muuttuvassa maailmanjärjestyksessä. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan Euroopan unionin puolustuspoliittisen yhdentymisen retorista rakentamista ja siinä tapahtunutta muutosta vuosien 2022 ja 2025 välillä. Tutkimuksen aineistona käytetään kahta keskeistä asiakirjaa: vuonna 2022 julkaistua Strategista kompassia sekä vuonna 2025 julkaistua puolustuspolitiikan Valkoista kirjaa. Tutkielman alussa luodaan katsaus Euroopan unionin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan rakenteisiin ja integraation historiaan, puolustusyhteistyöhön sekä kansainvälisen järjestyksen muutoksiin ja Euroopan unionin muuttuneeseen turvallisuusympäristöön. Tutkimuskysymyksiin vastataan laadullisella sisällönanalyysilla, jossa hyödynnetään teemoittelua. Menetelmäluvun jälkeen esitetään aineiston analyysi, jossa asiakirjoja tarkastellaan omina kokonaisuuksinaan sekä vertailevassa asetelmassa. Tutkielman analyysin tuloksena pystyttiin Valkoisesta kirjasta hahmottamaan viisi (5) ja Strategisesta kompassista neljä (4) Euroopan unionin puolustuspolitiikan yhdentymistä rakentavaa teemaa, jotka toistuivat aineistojen retoriikassa. Nämä teemat olivat vuonna 2025 julkaistussa Valkoisesta kirjassa: talous, kilpailukyky ja investoinnit; Euroopan yhteinen turvallisuus; ulkopuolelta tuleva akuutti uhka; eurooppalaiset arvot ja historia sekä Ukrainan sota. Vuonna 2022 julkaistusta Strategisesta kompassista tunnistettiin neljä keskeistä teemaa: kumppanuudet, yhteistyö ja EU vahvempana liittolaisena; uusi muuttunut toimintaympäristö; eurooppalaiset arvot ja periaatteet sekä ulkopuolinen uhka ja tulevaisuuden epävarmuus. Tutkielma osoittaa, että EU:n turvallisuus- ja puolustuspoliittinen ajattelu on muuttunut aikaisemmasta visiota ja periaatteita painottavasta lähestymistavasta kohti konkreettisempaa, tuotantokykyyn ja resursseihin tukeutuvaa integraatiota. Venäjän muodostama pysyvä uhka ja Ukrainan sodan pitkittyminen ovat pakottaneet Euroopan unionin syventämään yhdentymistään yli perinteisten hallitustenvälisen yhteistyön rajoitteiden. Tämä kehitys heijastuu retorisena siirtymänä arvoihin pohjautuvasta globaalista vastuusta kohti strategista ja eksistentiaalista varautumista. Tutkielman aihe on yhteiskunnallisesti ja poliittisesti merkittävä, sillä se valottaa niitä strategisia rakenteita, joilla unioni oikeuttaa toimivaltansa laajentamisen perinteisesti kansallisen suvereniteetin ytimeen kuuluvalle puolustussektorille. Tulokset tarjoavat uutta tietoa siitä, miten Ukrainan sodan normalisoituminen on muuttanut Euroopan unionin käsitystä itsestään turvallisuuden tuottajana ja itsenäisenä globaalina toimijana.
Keywords: Eurooppa; Euroopan unioni; integraatio; puolustusyhteistyö; turvallisuuspolitiikka; puolustuspolitiikka; kansainvälinen järjestys; sota