"Villiä Afrikkaa ja Intian palatseja" : Etnosentrismi 1950-luvun suomalaisissa maantiedon oppikirjoissa - Karismaa, Sofia (My University, 2024)
Tämä kandidaatin tutkielma käsittelee etnosentrismiä suomalaisissa maantiedon oppikirjoissa, joita on käytetty kansakouluissa, keskikouluissa ja oppikouluissa 1950-luvulla. Tutkielmani tarkoituksena on selvittää miten etnosentrismi ilmenee maantiedon kirjoissa Euroopan ulkopuolisista kansoista. Tutkin kansojen sekä luonnon kuvailua rotuopin ja eksotismin käsitteiden kautta. Vertailen tutkimuksessa maanosia erillisinä alueina. Tutkielmassani käytän neljää maantiedon oppikirjaa, jotka ovat Aaro Hellaakosken, Kyllikki Tuomisen ja Jorma Mattilan Maa ja sen asukkaat II 1954 (WSOY), Iivari Leiviskän Koulun maantieto 1956 (WSOY), L. Arvi P. Poijärven ja Olavi Renkosen Keskikoulun maantieto 1957 (Otava) sekä Karl-Erik Näsmarkin ja Heikki Väänäsen Oppikoulun maantieto 1959 (WSOY). Maantiedon koulukirjoja tutkimalla sain selville, että koulukirjat sisältävät todella paljon etnosentrististä suhtautumista Euroopan ulkopuolisiin kansoihin. Kansat kuvaillaan hyvin rotuopillisessa valossa ja heihin liitetään alistavia ilmauksia. Euroopan ulkopuolista luontoa kuvaillaan ihannoivilla mutta myös kauhistelevilla kuvauksilla, jotka ovat liitettävissä eksotismiin. Kansojen ja luonnon kuvailuissa ilmenee selvää toiseuden luontia suomalaisuudesta.
Keywords: Etnosentrismi, eksotismi, maantiedon kirjat