CNC-opetusmateriaalin laatutavoiteteoreeman tuottaminen ja testaaminen - Koski, Samu; Isohanni, Ari (My University, 2018)
Tämän pro gradun tutkimustehtävänä on tuottaa konekohtaisen CNC-metallijyrsimen e-oppimateriaalin laatutavoiteteoreema, suunnitella ja valmistaa sen avulla opiskeli-joiden itsenäistä opiskelua tukeva oppimateriaali sekä testata valmista oppimateriaalia käsityön aineenopettajien opiskelijoiden cnc- oppimisjaksossa. E-oppimateriaalin laa-tutavoitteet johdettiin tutkimuksen tekijöiden aikaisemmin tekemästä kandidaatin-tutkielmasta ja Koehlerin ja Mishran (2008) TPACK- mallin pääkäsitteistä: sisältö, teknologia ja pedagogiikka (STP). Näiden pohjalta määriteltiin e-oppimateriaalin laa-tutavoitteiden vähimmäisehdot sekä tutkimuskysymykset. Laadullinen tutkimusmene-telmä eteni tutkivan tuottamisotteen mukaisesti. Lisäksi aineistonkerussaa hyödynnettii määrällisiä menetelmiä. Mixed methodina toteutetun tutkimuksen aineisto kerättiin CNC-oppimisjakson osallistujista (N=29), jotka olivat käsityönaineenopiskelijoita vuo-siluokilta 4 ja 5. Tutkimustulosten perusteella STP-mallin mukaisesti tuotetulle CNC-metallijyrsin ope-tusmateriaalille asetetut laatutavoitteet saavutettiin. Tavoitteissa mitattiin opetusmate-riaalin sisällön kattavuutta, opetusmateriaalin rakenteen toimivuutta sekä opetusmate-riaalin toimivuutta eritasoisten opiskelijoiden itsenäisentyöskentelyn tukena. Tutki-mustulosten avulla opetusmateriaalin kehittämiseen saatiin uusia ideoita, esimerkiksi sisällön laajuuden osalta. Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa muihin tietokonepoh-jaisten työstökoneiden itseohjautuvan opetusmateriaalin suunnitteluun ja toteuttami-seen. __________________________________________
Keywords: e-oppiminen, e-oppimateriaali, CNC-jyrsin, itseohjautuvuus, TPACK-malli, käsityö