Intervention Mapping -menetelmä hoitotyön intervention kehittämisessä - Tuominen, Leena; Ritmala, Marita; Leino-Kilpi, Helena (Finland, 2026)
Tämän artikkelin tarkoituksena on kuvata Intervention Mapping -menetelmän käyttöä hoitotyön intervention suunnittelussa käyttäen esimerkkinä suolistosyöpää sairastavien potilaiden omia voimavaroja tukevaa ohjausinterventiota. Menetelmä tarjoaa näyttöön perustuvan ja systemaattisen lähestymistavan hoitotyön kehittämiseen. Se sisältää kuusi vaihetta: intervention tarpeen ja tavoitteen määrittely, tarkoituksen ja tavoiteltavien tulosten määrittely, menetelmien valinta, tuottaminen, käyttöön otto ja arviointi. Vaiheet muodostavat teoriaan ja tutkimustietoon perustuvan suunnitelman intervention toteuttamiseen ja arviointiin. Artikkelissa kuvatun esimerkin perusteella Intervention Mapping -menetelmä on selkeä ja systemaattinen menetelmä näyttöön perustuvan hoitotyön intervention suunnittelun apuna. Intervention suunnittelu ja testaaminen saattaa olla haastava ja pitkä prosessi. Se edellyttää sitoutumista, tieteellistä tarkkuutta ja peräänantamattomuutta interventiotutkimuksen toteuttamiseen. Menetelmän hyödyt näkyvät erityisesti suunnitteluprosessin läpinäkyvyydessä, systemaattisuudessa ja näyttöön perustuvuudessa sekä tuloksellisuudessa. Tutkimuksen aikana opitaan, mitkä strategiat toimivat parhaiten hoitotyön tulosten parantamiseksi.