Internetin ja WWW:n teknologioiden lyhyt historia - Nykänen, Juho (My University, 2025)
Internet ja WWW ovat kaikille tunnettuja teknologioita. Niitä käytetään ympäri maailmaa, ja nykyään maailma pyörii niiden ympärillä. Yleinen tietämys niistä kuitenkin perustuu nykymaailman versioon, jolloin historian osuus jää useasti ihmisille tietämättä. Ilman historiaa niistä jää keskeneräinen ymmärrys, jonka takia niiden nykyistä versioita on vaikea ymmärtää. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus Internetin ja WWW:n historiaan. Katsauksen tarkoituksena on selvittää niiden kehityksen alkua ja etenemistä. Internetistä käsitellään sen varhaisia konsepteja, patettikytkennän taustaa, ja ARPANET-tietokoneverkkoa. Käsittely rajataan TCP/IP-protokollapinoon, jonka standardisointi merkkasi modernin Internetin alun. WWW:ssä keskitytään sen nopeaan alkukehitykseen. Molemmista otetaan niiden keskeisimmät teknologiat, ja selvitetään niiden toiminnallisuudet. Lopputuloksena on tiivis historiakatsaus Internettiin ja WWW:hen, joita käsitellään tutkielmassa kronologisessa järjestyksessä.
Keywords: Internet, WWW, historia, kehitys, teknologian toiminnallisuus