Anoreksian vaikutukset aivojen rakenteeseen ja toimintaan - Nordqvist, Ville (My University, 2022)
Tämän lääketieteen lisensiaatin tutkinnon syventävien opintojen kirjallisen työn aiheena on anoreksian eli laihuushäiriön vaikutus aivojen rakenteeseen ja toimintaan. Kyseessä on laaja kirjallisuuskatsaus, johon on koottu yhteen keskeiset aiheesta tehdyt alkuperäistutkimukset, kirjallisuuskatsaukset ja meta-analyysit. Tutkielmaa varten tietoa on haettu Pubmed-tietokannasta ja alan oppikirjoista. Anoreksia on syömishäiriö, johon sairastutaan yleensä nuorena. Sillä on vaikutuksia niin nuoren psyykkiseen kuin fyysiseenkin kehitykseen. Syitä anoreksiaan sairastumisen ja sen kroonistumisen ei vielä täysin tunneta. Lisäksi nykyiset käytössä olevat hoitomuodot ovat melko tehottomia ja vain osa sairastuneista paranee kokonaan. Aivokuvantamistutkimuksilla voidaan saada paljon arvokasta tietoa syistä anoreksiaan sairastumisen taustalla ja niiden avulla pyritään kehittämään uusia hoitomuotoja anoreksiaan. Tässä tutkielmassa on keskitytty aivokuvantamistutkimuksiin, jossa on käytetty menetelminä joko rakenteellista magneettikuvantamista (MRI), funktionaalista magneettikuvantamista (fMRI) tai positroniemissiotomografiakuvantamista (PET). Kerron näiden tutkimusmenetelmien fysikaalisista perusteista ja tämän jälkeen näillä menetelmillä saavutetuista tutkimustuloksista. Anoreksian haitallisia vaikutuksia aivojen rakenteeseen on todettu useissa tutkimuksissa. Sairauden on huomattu vaikuttavan harmaan aineen määrään niin paikallisesti, kuin laaja- alaisesti koko aivojen alueella. Lisäksi anoreksialla on todettu olevan vaikutuksia valkean aineen muodostamiin radastoihin. Toiminnallisissa tutkimuksissa on puolestaan havaittu muutoksia niin kognitioon kuin mielihyvään liittyvillä aivoalueilla. Sairauden vakavuuden ja keston on todettu vaikuttavan muutosten laatuun. Vaikka suurin osa muutoksista häviääkin parantumisen jälkeen, on joissain tutkimuksissa havaittu myös pysyviä muutoksia anoreksiaa sairastaneilla. Muutokset eri aivoalueilla auttavat ymmärtämään syitä anoreksiaa sairastavien oireiden takana. Koska anoreksiaan sairastutaan yleensä lapsuudessa tai nuoruudessa, on siitä parantuminen pitkä prosessi. Nuoruudessa aivojen kehitys on nopeaa ja siksi olisi välttämätöntä pystyä reagoimaan alkavaan sairauteen nopeasti ja tehokkaasti. Vaikka anoreksiaan liittyviä aivokuvantamistutkimuksia on tehty jo jonkin verran, vaikuttaa tämän kirjallisuuskatsauksen perusteella kokonaiskuva sairaudesta ja syntymekanismeista vielä puutteelliselta. Uusia tutkimuksia tarvitaan edelleen, kun kehitetään uusia ja tehokkaampia hoitomuotoja anoreksiaan.
Keywords: anoreksia, aivokuvantaminen