Kuntakokeilua : työllistämisprojekti työntekijöiden näkökulmasta - Kivinen, Eero (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Pro gradu-tutkielmassa tarkastellaan vuosina 2012 - 2015 toimineen Turun kuntakokeilun työntekijöiden näkemyksiä työllistämistä ja työllistettävyyttä kohtaan. Tutkielma selvittää, miten työntekijät näkevät oman työnsä ja kuntakokeilun sijoittumisen sosiaalipolitiikan, talouspolitiikan ja työvoimapolitiikan sektoreille sekä millaisia arvoja ja vaikutuksia he näkevät omassa työssään. Teoreettisena taustana tutkielmassa toimii Neil Gilbertin teoria mahdollistavasta valtiosta ja Anthony Giddensin sosiaalisen investoinnin valtiosta, sekä suomalaisen sosiaalipolitiikan ja työmarkkinapolitiikan historiasta ja nykytilasta sekä sosiaalihuoltolain nykytilasta. Aineistona on käytetty vuosina vuonna 2013 ja 2014 kerättyjä kahdeksaa hankkeen työntekijän haastattelua. Aineisto on valittu eliittiotannalla, jossa haastateltavien on katsottu parhaiten tietävän kuntakokeilun ja paikallisen työllistämistoimenpiteiden sisällön. Aineisto on analysoitu sisällönanalyysina teemoittelemalla. Aineistossa kuntakokeilu nähdään positiivisena kokeiluhankkeena. Kuntakokeilun työntekijät näkevät työllistämistoimenpiteiden pääasiallisena tuotoksena työttömien aktivoinnin. Hyvinvointivaltion passiivisemmat elementit, kuten tulonsiirrot, nähdään edelleen olennaisena osana hyvinvointivaltion toimenpiteitä. He eivät näe työnsä olevan erityisen merkittävä osa suurempaa sosiaalisen investoinnin valtiota tai työllisyyslukujen vähentämistä. Työntekijät kokevat työnsä olevan osa hyvinvointivaltion palvelukeskeisyyttä ja kokeilukulttuuria.