Lasten ahdistuneisuuden etä- ja ryhmämuotoiset hoidot - Huhtala, Johanna (My University, 2019)
Psyykkisistä ongelmista johtuva hoitoon hakeutuminen ja lähetteiden määrä ovat lisääntyneet. Hoitoon pääsyä vaikeuttavat kuitenkin esimerkiksi etäisyydet sekä rajalliset resurssit. Näihin ongelmiin voisi etä- ja ryhmämuotoisista hoidoista olla apua. Tämän työn tarkoituksena oli kuvata satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia lasten ahdistuneisuuden hoitoon käytetyistä etä- ja ryhmämuotoisista hoidoista. Etähoitoja voidaan antaa esimerkiksi internetin välityksellä ja ryhmämuotoisia hoitoja taas voidaan antaa esimerkiksi kouluissa. Tutkimuksia etsittiin Pubmed –tietokannasta keväällä 2018. Työhön sisällytettiin ne englanninkieliset tutkimukset, joissa tutkittavien joukossa oli alle 13 -vuotiaita lapsia. Työhön soveltuvia tutkimuksia löytyi yhteensä 15 kappaletta. Näistä kymmenen tutki etähoitoja ja viisi ryhmämuotoisia hoitoja. Tutkittavien määrä vaihteli välillä 20 – 1339 ja ikä välillä 3 – 18 vuotta. Sukupuolijakauma oli melko tasainen. Kaikissa tutkimuksissa hoitoryhmään sijoittuneiden lasten ahdistuneisuus väheni. Niissä tutkimuksissa, joissa hoitoa verrattiin jonotuslistaan, oli ahdistuneisuuden vähentyminen merkittävästi suurempaa hoitoryhmissä. Yksi tutkimuksista vertasi etähoitoa yksilölliseen kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, eikä ryhmien välillä ollut tuloksissa eroa, vaan molemmissa tapahtui ahdistuneisuuden vähenemistä. Työn tulokset olivat positiivisia ja näiden hoitojen laaja-alaisempi tutkiminen ja käyttöön saaminen voisi tuoda helpotusta nykyisten resurssien ja hoitomuotojen mukanaan tuomiin rajoituksiin.
Keywords: ahdistuneisuus, etähoito, ryhmähoito, lastenpsykiatria