Nuorten kehonkuvan ja syömiskäyttäytymisen muutokset ja yhteys mielenterveyteen 20 vuoden aikana - Mishina, Kaisa; Miettinen, Jenna; Heinonen, Emmi; Sourander, Andre (Finland, 2025)
Tausta: Kehonkuvalla on keskeinen merkitys nuoren hyvinvoinnille. Ongelmat kehonkuvassa ja syömisessä voivat jatkua aikuisuuteen, heikentäen toimintakykyä sekä elämänlaatua ollen yhteydessä myös masennus- ja ahdistusoireisiin. Tässä tutkimuksessa kuvataan ajallisia muutoksia nuorten kehonkuvan ja syömisen ongelmissa sekä näiden yhteyttä mielenterveyden oireisiin.
Menetelmät: Time-trend kyselytutkimus toteutettiin 13-16-vuotiaille suomalaisnuorille (N=6660) vuosina 1998, 2008, 2014, ja 2018. Kehonkuvan ja syömisen ongelmia arvioitiin ”Body Image and Eating Distress” -kyselyllä ja mielenterveyttä ”Vahvuudet ja vaikeudet” -kyselyllä.
Tulokset: Eniten oireilevien tyttöjen määrä väheni (1998: 20% vs. 2018: 13%). Tyytymättömyys omaan kehoon (79% vs. 58%), laihduttaminen (40% vs. 23%) ja pelko lihomisesta (64% vs. 57%) väheni tytöillä. Nuorilla, joilla oli eniten kehonkuvan ja syömisen ongelmia, oli myös enemmän mielenterveyden oireita (tytöt OR 1.32, 95% CI 1.23-1.41; pojat: OR 1.35, 95% CI 1.18-1.54).
Päätelmät: Tyttöjen kehonkuvassa on nähtävissä paranemista viimeisen 20 vuoden aikana, mutta ongelmat ovat silti yleisiä ja tyypillisempiä kuin pojilla. Kehonkuvan ja syömisen ongelmien yhteys mielenterveyden oireisiin vahvistaa varhaisen puuttumisen tärkeyttä, jotta saataisiin ehkäistyä nuorten ongelmia laaja-alaisesti ennen niiden vakavoitumista.