Ravitsemus ja raskaudenaikainen suolistomikrobisto - Elo, Inkeri (My University, 2020)
Kirjallisuuskatsauksen aiheena on ravitsemus ja raskaudenaikainen suolistomikrobisto. Katsauksessa käsitellään myös joidenkin yleisten raskaudenaikaisten sairaustilojen ja suolistomikrobiston koostumuksen välisiä yhteyksiä. Tarkoituksena on koota olemassa oleva tutkimustieto ravitsemuksesta sekä raskaudenaikaisesta suolistomikrobistosta. Lähtökohtana on ajatus siitä, että aihetta käsitteleviä ihmistutkimuksia on tehty toistaiseksi vähän, ja lisää tutkimustuloksia tarvitaan. Aineisto on kerätty PubMed-tietokannasta ja hakusanoina on käytetty mm. diet, gut microbiome, pregnancy, maternal diet ja maternal microbiome. Osa artikkeleista löytyi edelleen toisten artikkelien viitteistä. Artikkelit on julkaistu vuosien 1985-2020 välillä. Kaikki luetut artikkelit on kirjoitettu alun perin englanniksi. Artikkeleista selvisi, että ravitsemuksella vaikuttaisi olevan merkitystä raskaudenaikaisen suolistomikrobiston koostumukseen. Aihe vaatii kuitenkin vielä lisätutkimuksia, sillä ihmisillä tehtyjä tutkimuksia ei vielä juurikaan ole. Lisäksi erilaisten raskaudenaikaisten sairaustilojen ja suolistomikrobiston koostumuksen välillä oli tutkimusten valossa todettavissa yhteys. Tämän yhteyden merkittävyyden selvittäminen sekä tutkimustulosten hyödyntäminen käytännössä vaatii vielä lisätutkimuksia.