Afroamerikkalaisen urheilijan kapina : ”Olympic Project for Human Rights” ja afroamerikkalaisten näkemykset Philadelphia Tribunen ja Los Angeles Sentinelin kirjoituksissa syyskuusta 1967 elokuuhun 1968 - Lauri, Juho (My University, 2021)
Tutkielma käsittelee kuinka Los Angeles Sentinel ja Philadelphia Tribune kuvailevat afroamerikkalaisten keskuudessa syntyneitä näkemyksiä OPHR:ään liittyen syyskuusta 1967 elokuuhun 1968. OPHR eli ”Olympic Project for Human Rights” oli kansalaisoikeusaktivisti ja sosiologi Harry Edwardsin lokakuussa 1967 perustama organisaatio, joka vastusti rasismia ja pyrki järjestämään afroamerikkalaisten urheilijoiden olympiaboikotin. Boikotti ei lopulta toteutunut, mutta organisaatio pyrkimyksineen sai paljon huomiota. Sentinel ja Tribune ovat molemmat afroamerikkalaisia sanomalehtiä, joiden kirjoittajat olivat myös afroamerikkalaisia. Tutkielmassa tarkastellaan siis ilmiötä afroamerikkalaisesta näkökulmasta. Lähilukua hyödyntämällä ja vertailemalla molempien sanomalehtien toimittajien ja kolumnistien näkemyksiä tuli esille, että OPHR ja olympiaboikotin uhka herättivät vastakkaisia näkemyksiä afroamerikkalaisten keskuudessa kolmen eri teeman kohdalla. Näistä ensimmäinen liittyi urheilun rooliin. Tuohon aikaan eli vielä voimakkaana mielikuva urheilusta suurena tasa-arvoistajana ja moni afroamerikkalainenkin uskoi urheilun edistäneen heidän asemaansa. Tätä käytettiin Sentinelissä ja Tribunessa argumenttina olympiaboikottia vastaan. Toisaalta olympiaboikotin kannattajat huomauttivat, että urheilussa afroamerikkalaiset kohtasivat yhtä lailla rotusyrjintää. Toiseksi afroamerikkalaisten keskuudessa oltiin eri mieltä parhaista keinoista heidän asioidensa ajamiseksi. Osa toimittajista ja kolumnisteista kritisoi OPRH:n toimintaa kuten väkivallalla uhkaamista ja piti olympiaboikottia hyödyttömänä. Toiset taas kehuivat OPHR:ää ja erityisesti nuorten urheilijoiden aktivismia. Vastakkainasettelua taustoittaa se, että osa afroamerikkalaisista ei katsonut kansalaisoikeusliikkeen rauhanomaisen protestoinnin riittävän vaan vaati radikaalimpaa toimintaa. Mustan vallan liike vaikutti merkittävästi Edwardsin ajattelun ja OPHR:n toiminnan taustalla. Lisäksi Sentinelissä ja Tribunessa kirjoitettiin Edwardsista eri tavoin. Edwards sai kiitosta afroamerikkalaisten kohtaaman syrjinnän esille nostamisesta. Edwards oli kuitenkin myös provosoiva puheissaan ja olemukseltaan ja hän kohtasi myös paljon kritiikkiä.
Keywords: afroamerikkalainen, urheilu, rasismi, sanomalehdistö, lähiluku, kansalaisoikeusliike, mustan vallan liike