Organisatorisen luovuuden tukeminen johtamisen keinoin : Case-tutkimus transformationaalisten johtamispiirteiden ilmenemisestä pakottavien ohjausjärjestelmien säätelemässä organisaatiossa - Saarinen, Satu (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Organisaatioiden tulevaisuuden kilpailukyky ja toimintamahdollisuudet ovat kiinni siitä, miten luova organisaatio kykenee olemaan. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, löytyykö transformationaalisen johtajuuden piirteitä kohdeorganisaation esimiesten johtamisessa alaisten mielestä ja voidaanko johtamisen keinoin organisatorista luovuutta tukea pakottavien ohjausjärjestelmien ohjaamassa ympäristössä. Tutkimus on case-tutkimus, jossa hyödynnetään sekä määrällisen että laadullisen tutkielmaprosessin elementtejä. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin kyselylomaketta sekä puolistrukturoitua haastattelua. Määrällinen aineisto kerättiin sähköpostitse lähetetyllä kyselylomakkeella ja laadullinen aineisto kohdeorganisaation tiloissa haastatteluin. Kyselytutkimuksen perusteella voidaan todeta että kohdeorganisaation esimiesten johtamisessa ilmenee transformationaalisen johtajuuden piirteitä, joista esimerkillä johtaminen esiintyi vahvimpana ja palkitseminen heikoimpana piirteenä. Haastatteluaineistosta ilmeni, että kohdeorganisaatiossa, jossa pakottavien ohjausjärjestelmien luovuutta heikentävät ominaisuudet vaikuttavat varsin voimakkaasti, voidaan johtamisen keinoin vaikuttaa luovuuden tukemiseen sekä siihen, miten pakottavaan ohjaukseen suhtaudutaan. Hyvin säädellyssä ja sääntörikkaassakin kohdeorganisaatiossa juuri transformationaaliset johtamisominaisuudet koettiin sellaisiksi, jotka edesauttoivat työntekijöiden kokemuksia luovuuden mahdollistamisesta. Tutkimuksen perusteella johtamisen merkitys luovuutta tukevana elementtinä on olennainen erityisesti pakottavan ohjauksen kontekstissa. Kun luovuutta rajoittavia tekijöitä organisaatiossa on paljon, korostuu sitä mahdollistavien toimijoiden merkitys entisestään. Kehittämällä esimiesten luovuutta mahdollistavaa johtamista ja tukemalla heidän transformationaalisia piirteitään, voidaan organisatorisen luovuuden eri elementteihin vaikuttaa yksilöllisen luovuuden tukemisen kautta.