Rättstavningssträvanden i 1800-talets Finland. En jämförande studie av olika versioner av Zacharias Topelius verk Fältskärns berättelser - Hurme, Henrik (My University, 2020)
År 2018 firades 200-årsjubileum till ära av Zacharias Topelius, en av Finlands mest lästa och publicerade författare. Topelius var pionjär både inom journalistik, dramatik, barnlitteratur och historiska romaner. Vid tidpunkten för Topelius födelse 1818 skrevs svenska relativt fritt utan etablerade normer för rättskrivning. Medan Topelius etablerade sig som författare började det skrivna språket granskas mer noggrant. Topelius och hans verk hör till den nysvenska språkperioden (1526-ca 1906). Olika rättstavningsreformer och skrivnormer skrevs aktivt under denna tid. Vid sekelskiftet, ungefär 1906, genomfördes en mer omfattande stavningsreform för svenska språket, vilket betraktas som startpunkt för den nusvenska språkperioden. Min pro gradu-avhandling utgör fortsättning på min kandidatavhandling där jag studerade ortografin i två noveller av Topelius och jämförde den med dåtida rättstavningsreformer och skrivnormer. I min pro gradu-avhandling undersöker jag ortografiska ändringar i fem olika versioner av den första cykelns första berättelse av Topelius roman Fältskärns berättelser. De ortografiska ändringarna jämför jag med Dalins ordbok, den första och den sjätte upplagan av Svenska Akademiens ordlista och övergångsförslagen från Nordiska rättstavningsmötet (1869). Avhandlingen är en kvalitativ undersökning. Resultaten visar att Topelius både skrev enligt dåtida stavningsreformer och skrivnormer och ändrade sina verk enligt dem. I vissa fall avvek Topelius emellertid från reformerna och normerna och skrev enligt sitt eget skrivsätt.
Keywords: nysvenska, ortografi, rättskrivning, språkhistoria, språkpolitik, Zacharias Topelius