Alihinnoittelu listautumisannissa ja osakkeiden arvon kehittyminen pitkällä aikavälillä - Riikonen, Milla (My University, 2024)
Alihinnoittelu on ilmiönä tuttu jo 1970-luvulta ja edelleen tänä päivänä yhtiöt alihinnoittelevat listautumisantejaan. Alihinnoittelua on yritetty selittää erilaisilla teorioilla, jotka ovat jaettu perinteisesti epäsymmetrisen informaation teorioihin, institutionaalisiin teorioihin, kontrolliteorioihin ja käyttäytymistieteellisiin teorioihin. Teoriat ovat pyrkineet selittämään yleisesti havaittua ilmiötä maailmanlaajuisilla listautumismarkkinoilla. Tässä tutkielmassa tarkastellaan eniten tunnistettuja teorioita ja niiden yhteyttä listautumisantien alihinnoittelulle. On havaittu, että lyhyellä aikavälillä alihinnoitellut listautumisannit antavat sijoittajille parhaimmassa tapauksessa suuria tuottoja. Kuitenkin pitkällä aikavälillä tilanne kääntyy päinvastaiseksi. Pitkällä aikavälillä kurssikehitys kääntyy useimmilla yhtiöillä laskuun, eivätkä sijoittajat tee tuottoja listautumisantiosakkeilla enää pitkän aikavälin kuluttua. Tutkielmassa käydään läpi erilaisia tehtyjä tutkimuksia liittyen pitkän aikavälin kurssikehitykseen niin Suomessa kuin Pohjoismaissa ja maailmalla. Yhtiön markkina-arvoa määrittää listautumisannin yhteydessä se, pysyvätkö alkuperäiset omistajat yhtiössä omistajina vai myyvätkö he kaikki osakkeensa listautumisannissa. On todettu, että mikäli alkuperäiset omistajat jäävät yhtiön omistajiksi, he signaloivat markkinoilla toimiville sijoittajille luottavansa yhtiöön ja sen kasvunäkymiin, joka johtaa yhtiön markkina-arvon nousuun. Tämä tutkielma pyrkii kirjallisuuskatsauksen muodossa tutkimaan alihinnoittelua ilmiönä käyttäen apuna teorioita, joita alihinnoittelusta on kehitetty etenkin 1970- ja 1980-luvuilla. Tutkielmassa käydään läpi myös tehtyjä empiirisiä tutkimuksia, jotka antavat tarkempaa tietoa alihinnoiteltujen listautumisantien pitkän aikavälin kurssikehityksestä.
Keywords: alihinnoittelu, listautumisanti, kurssikehitys, omistajuus