Autonomia ja työtyytyväisyys : Yrittäjien kokemuksia - Mörönen, Panu (My University, 2025)
Yrittäjyys liitetään usein vapauteen ja itsenäisyyteen, ja yksi sen keskeisistä vetovoimatekijöistä on kokemus autonomiasta. Tässä tutkielmassa tarkastellaan yrittäjien kokemuksia autonomiasta ja työtyytyväisyydestä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten yrittäjät kokevat nämä ilmiöt ja millainen suhde niillä on toisiinsa. Teoreettisena viitekehyksenä hyödynnettiin aiempaa tutkimusta sekä autonomian ja työtyytyväisyyden tunnetuimpia teorioita, joiden avulla pyrittiin jäsentämään yrittäjyyden kokemuksellista puolta. Aineistona käytettiin viiden eri aloilla toimivan yrittäjän haastatteluita. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineistona käytettiin viittä teemahaastattelua, joissa kuultiin eri taustoista tulevia ja erilaisilla kokemuksilla varustettuja yrittäjiä. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä. Haastattelujen perusteella kävi ilmi, että kaikki yrittäjät kokivat työssään voimakasta autonomiaa ja korkeaa työtyytyväisyyttä. Lisäksi he kuvasivat, että molemmat tekijät olivat vahvistuneet siirryttäessä palkkatyöstä yrittäjyyteen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että yrittäjyys voi tarjota yksilölle merkittävää vapautta ja tyytyväisyyttä työhönsä. Autonomia näyttäytyy keskeisenä motivaatiotekijänä ja työhyvinvoinnin lähteenä, mikä korostaa sen merkitystä paitsi yrittäjyyden vetovoimatekijänä myös sen ylläpitämisessä. Tulokset tukevat ajatusta siitä, että mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön lisää sekä työn mielekkyyttä että kokonaisvaltaista tyytyväisyyttä työelämässä.

Entrepreneurship is often associated with freedom and independence, and one of its central appeals is the experience of autonomy. This thesis explores how entrepreneurs experience autonomy and job satisfaction. The aim of the study is to understand how these two phenomena are perceived by entrepreneurs and how they are related to one another. The theoretical framework draws on previous research and well-established theories of autonomy and job satisfaction to help structure the experiential aspects of entrepreneurship. The empirical data consists of interviews with five entrepreneurs operating in different fields. The study was conducted as qualitative research, and the data were collected through five semi-structured interviews with entrepreneurs from diverse backgrounds and with varying experiences. The material was analyzed using content analysis. The findings show that all interviewed entrepreneurs reported a strong sense of autonomy and a high level of job satisfaction in their work. Furthermore, they described how both autonomy and satisfaction had increased after transitioning from paid employment to entrepreneurship. In conclusion, entrepreneurship appears to offer individuals considerable freedom and fulfillment in their work. Autonomy emerges as a key source of motivation and occupational well-being, highlighting its importance not only as a factor that attracts individuals to entrepreneurship but also as one that sustains it. The results support the notion that the ability to influence one’s own work increases both its meaningfulness and overall job satisfaction.
Keywords: autonomia, työtyytyväisyys, yrittäjä