Äitien tupakoinnin uudelleen aloittamisen yleisyys raskauden jälkeen ja siihen vaikuttavat tekijät - Lehtonen, Tuuli (My University, 2026)
Raskaudenaikainen tupakointi on vähentynyt Suomessa viime vuosikymmeninä. Merkittävä osa raskauden aikana tupakoivista onnistuu lopettamaan tupakoinnin. Tutkimusten mukaan lähes puolet tupakoinnin lopettaneista kuitenkin jatkaa tupakointia raskauden jälkeen. Tupakoinnilla on merkittäviä terveyshaittoja sekä tupakoivalle itselleen, mutta myös lapselle. Tämän tutkielman aiheena on äitien tupakoinnin uudelleen aloittaminen raskauden jälkeen ja siihen yhteydessä olevat tekijät. Tutkielman aineisto koostuu Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän äitiys- ja lastenneuvolatutkimuksessa (KESÄLATU) vuosina 2016–2019 kerätystä aineistosta. Tutkimuksessa seurattiin äitiysneuvolan ensikäynnille tulevia raskaana olevia sekä heidän puolisoitaan lapsen 1,5 vuoden ikään saakka. Aineisto koostuu äidin täyttämistä vanhempien kyselylomakkeista sekä terveydenhoitajien keräämästä datasta. Lisäksi opinnäytetyön osana on toteutettu kirjallisuuskatsaus, jossa tarkastellaan olemassa olevaa tutkimustietoa tupakoinnista raskauden aikana, tupakoinnin uudelleen aloittamisen yleisyydestä raskauden jälkeen sekä keinoista ehkäistä raskaudenaikaista tupakointia sekä tupakoinnin uudelleen aloittamista raskauden jälkeen. Tutkimusaineisto koostui 247 äidistä. Ennen raskautta tupakoi 31,2 %. Heistä 57,1 % lopetti tupakoinnin ennen raskautta. Alkuraskaudessa tupakoivista 13,4 % äideistä 42,4 % onnistui lopettamaan tupakoinnin raskauden aikana. Raskauden lopussa tupakoivia äitejä oli vain 9,1 %. Ennen raskautta tupakoinnin lopettaneista 23,5 % aloitti tupakoinnin uudestaan jälkitarkastukseen mennessä. Raskauden aikana tupakoinnin lopettaneista 42,9 % aloitti tupakoinnin uudestaan 4 kk:n kuluttua synnytyksestä. Tupakoivien äitien osuus kasvaa synnytyksen jälkeen, mutta ei palaa kuitenkaan samalle tasolle kuin ennen raskautta. Tutkimus osoittaa, että raskaudenaikainen tupakointi Suomessa on edelleen yleistä. Vaikka moni onnistuu lopettamaan tupakoinnin raskauden ajaksi, on tupakoinnin uudelleen aloittaminen yleistä. Terveydenhuollossa olisi tärkeää pystyä ennaltaehkäisemään tupakoinnin uudelleen aloittamista synnytyksen jälkeen.
Keywords: raskaus, tupakointi, äitiysneuvola, relapsi