Vanhojen konsoleiden ja ROM-pelien muokkausmahdollisuudet - Taurio, Joonatan (My University, 2026)
Vanhat konsolit ovat monikäyttöisempiä laitteita kuin pelkästään pelikoneita, joille ei enää julkaista pelejä. Konsoleita muokkaamalla niille voidaan löytää monenlaisia uusia käyttötarkoituksia ja niillä voidaan suorittaa myös itse kehitettyjä sovelluksia. Tutkielmassa tarkastellaan erilaisia tapoja muokata konsoleita ohjelmiston ja laitteiston tasolla sekä keinoja laajentaa niiden toiminnallisuutta. Tutkielmassa haetaan myös keinoja muokata konsoleille suunniteltuja ROM-pelejä sekä tutustutaan itse kehitettyihin konsolisovelluksiin. Tutkielma hyödyntää saatavilla olevaa tieteellistä tietoa ja täydentää sitä modausyhteisöjen tarjoamilla internet-lähteillä, kuten foorumeilla ja blogikirjoituksilla. Tutkimustieto on suurelta osin empiiristä ja peräisin muokkausten kehittäjiltä ja esittelijöiltä sekä osittain tutkielman laatijan omista havainnoista. Tuloksena esitellään useiden tunnettujen pelikonsoleiden muokkauksia ja niiden mahdollisuuksia sekä työkaluja ROM-tiedostojen datan muokkaukseen. Tutkielma perehtyy konsoleiden laitteisto- ja ohjelmistomuokkauksiin, flash-kortteihin, ROM-tiedostojen tallentamiseen sekä ROM-tiedostojen muokkaukseen ulkoisten työkalujen avulla.
Keywords: ROM; hack; hakkerointi; konsoli; mod; modi; modaus; modifikaatio; muokkaus