Matala korkotaso sijoitusympäristönä varainhoidon näkökulmasta - Heikonen, Juha (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämä Pro Gradu-tutkielma on tehty matalasta korkotasosta uutena sijoitusympäristönä varainhoidon näkökulmasta. Matala korkotaso on sijoitusympäristönä historiallisesti katsottuna poikkeuksellinen ja ajankohtainen, jotka ovat kaksi keskeisintä syytä tämän tutkielman tekemiselle. Tutkielman teoreettinen tausta nojaa aikaisempaan kirjallisuuteen ja tutkimustuloksiin osake- ja korkosijoittamisesta, jota verrataan Pankin X varainhoidon pankkiireilta haastatteluilla kerättyyn empiiriseen aineistoon. Tutkielman teoreettisessa osuudessa käsitellään myös Yhdysvaltain sekä Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa, jotta ymmärrettäisiin miten ja miksi matala korkoympäristön on syntynyt. Tutkimusote tässä tutkielmassa on toiminta-analyyttinen. Tutkielmassa haastateltiin kolmea pankkiiria matalan korkotason merkityksestä sijoittamiselle verrattuna aikaisempaan. Haastatteluissa käytiin myös läpi yleistä sijoitusympäristön sekä varainhoidon muutosta. Keskeisin tulos tutkielmassa oli eroavaisuus akateemisessa kirjallisuudessa esiintyvään teemaan osakesijoittamisessa, missä korkotason nousu on negatiivinen asia osakkeiden hintojen kehitykselle. Haastatteluissa ilmeni, että myös monet muut tekijät vaikuttavat osakesijoittamiseen kuin pelkkä korkotason nousu. Matala korkotaso vaikuttaa myös osakeriskipreemioon, jolloin akateemisen kirjallisuuden perusteella osakesijoittamisen tuotto-odotuksen pysyessä samana osakeriskipreemio nousee. Haastateltavat vahvistivat tämän korostaen, että nykyisessä matalassa korkoympäristössä osakesijoittajan tulee sietää enemmän riskiä mitä aikaisemmin. Korkotason nousua nykyisestä tasosta ei myöskään haastateltavien mukaan koettu negatiivisena asiana osakemarkkinoille. Korkotason nousua pidettiin positiivisena yleisen taloudellisen tilanteen kehityksen ilmentymänä, jonka voi myös olettaa heijastuvan positiivisesti osakemarkkinoilla. Korkosijoittamisesta saatavilla olevan kirjallisuuden ja empiirisen aineiston välillä ei ollut ristiriitaa vaan korkosijoittamisen haasteet nousevien korkojen ympäristössä tunnistettiin molemmissa. Haastatteluissa korostettiin myös, että nykyinen matala korkotaso on vain yksi osa muuttunutta sijoitusympäristö. Matalan korkotason lisäksi regulaatio sekä digitalisaatio omalta osaltaan vaikuttavat muuttuneeseen sijoitusympäristöön.