Acceptance and Use of Information Technology among Nurses in Psychiatric Hospitals - Koivunen, Marita (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2009)
Hoitajien informaatioteknologian hyväksyntä ja käyttö psykiatrisissa sairaaloissa Informaatioteknologian (IT) käyttö ei ole ollut kovin merkittävässä roolissa psykiatrisessa hoitotyössä, vaikka IT sovellusten on todettu vaikuttaneen radikaalisti terveydenhuollon palveluihin ja hoitohenkilökunnan työprosesseihin viime vuosina. Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvata psykiatrisessa hoitotyössä toimivan hoitohenkilökunnan informaatioteknologian hyväksyntää ja käyttöä ja luoda suositus, jonka avulla on mahdollista tukea näitä asioita psykiatrisissa sairaaloissa. Tutkimus koostuu viidestä osatutkimuksesta, joissa on hyödynnetty sekä tilastollisia että laadullisia tutkimusmetodeja. Tutkimusaineistot on kerätty yhdeksän akuuttipsykiatrian osaston hoitohenkilökunnan keskuudessa vuosien 2003-2006 aikana. Technology Acceptance Model (TAM) –teoriaa on hyödynnetty jäsentämään tutkimusprosessia sekä syventämään ymmärrystä saaduista tutkimustuloksista. Tutkimus osoitti kahdeksan keskeistä tekijää, jotka saattavat tukea psykiatrisessa sairaalassa toimivien hoitajien tietoteknologiasovellusten hyväksyntää ja hyödyntämistä, kun nämä tekijät otetaan huomioon uusia sovelluksia käyttöönotettaessa. Tekijät jakautuivat kahteen ryhmään; ulkoiset tekijät (resurssien suuntaaminen, yhteistyö, tietokonetaidot, IT koulutus, sovelluksen käyttöön liittyvä harjoittelu, potilas-hoitaja suhde), sekä käytön helppous ja sovelluksen käytettävyys (käytön ohjeistus, käytettävyyden varmistaminen). TAM teoria todettiin käyttökelpoiseksi tulosten tulkinnassa. Kehitetty suositus sisältää ne toimenpiteet, joiden avulla on mahdollista tukea sekä organisaation johdon että hoitohenkilökunnan sitoutumista ja tätä kautta varmistaa uuden sovelluksen hyväksyntä ja käyttö hoitotyössä. Suositusta on mahdollista hyödyntää käytännössä kun uusia tietojärjestelmiä implementoidaan käyttöön psykiatrisissa sairaaloissa.

The use of information technology (IT) has not played a very significant role in psychiatric nursing although on recent years the development of IT applications has radically affected health care delivery and the work processes of nurses. The objective of this study project is to create recommendations on the best practices for improving the acceptance and use of IT among nurses working in psychiatric hospitals. The study consisted of five phases using a combination of descriptive statistical and qualitative methods. The data were collected during the period 2003-2006 among health care staff working on nine acute psychiatric wards. The Technology Acceptance Model (TAM) was used to structure the research process and to enhance the understanding of the acceptance and use of IT among nurses. The study showed that there are eight main factors which could improve the acceptance and use of IT among nurses working in psychiatric hospitals if these factors are taken account when new IT applications are implemented in daily practice. The factors were divided into two groups; external variables (resource allocation, collaboration, computer skills, IT education, training, patient-nurse relationship) and ease of use and usefulness of the application (instructions for using the application, usability of the application). The TAM theory was useful in interpreting the findings. The recommendations developed contain measures by which is possible to improve the commitment of management and nurses, thereby ensuring the acceptance and use of new IT application in nursing practice. The recommendations can be implemented in practice when new IT applications are introduced in psychiatric hospitals.
Keywords: Hospital Information Systems; Information Systems --utilization; Psychiatric Department, Hospital; Psychiatric Nursing; psykiatrinen sairaanhoitajat; tietoliikennetekniikka; psykiatriset sairaalat; psykiatrinen hoito