Epätavanomaiset tavaramerkit ja niiden rekisteröintiin liittyvät ongelmat : vertailua Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välillä - Hairisto, Elina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Pro gradu -tutkielman aiheena ovat epätavanomaiset tavaramerkit ja niiden rekisteröintiin liittyvät ongelmat. Tarkoituksena on tutkia minkälaisia ongelmia haju-, maku- ja äänimerkit kohtaavat rekisteröinnissä sekä miten näitä ongelmia olisi mahdollista ratkaista. Oikeusvertailun avulla selvitetään lisäksi, onko Yhdysvaltojen epätavanomaisia tavaramerkkejä koskeva doktriini mahdollisesti sovellettavissa myös Euroopan unionissa rekisteröintiongelmien ratkaisemiseksi. Samalla huomioidaan myös Euroopan unionin viimeaikainen tavaramerkkilainsäädännön muutos ja sen vaikutus havaittuihin ongelmiin. Tutkimusmenetelmänä on oikeusvertailu Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välillä. Tärkeimpinä lähteinä toimivat Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin oikeuskäytäntö, joista on valittu ratkaisuja kuvaamaan mahdollisimman laajasti rekisteröinnissä ilmeneviä ongelmia. Kirjallisuuden osalta keskeisinä lähteinä toimivat lukuisat artikkelit niin Yhdysvaltojen kuin Euroopan unioninkin alueelta. Lisäksi tutkielmassa viitataan muutamiin yleisteoksiin, joista tärkeimpinä ovat Pila ja Torremansin ”European Intellectual Property Law” sekä McJohnin ”Intellectual Property”. Tutkielma erottaa yleisimmiksi rekisteröintiongelmiksi hajujen, makujen ja äänien esitystavan rekisterissä, kyvyn toimia tavaramerkkinä, funktionaalisuuden, mahdollisten merkkien loppuun kulumisen, erottamiskyvyn sekä sen toteennäyttämisen, että merkki on tullut erottamiskykyiseksi käytön kautta. Ongelmia pohdittaessa havaitaan, että osa on ratkaistavissa joko tavaramerkin tarkalla suunnittelemisella tai sääntelyyn puuttumisella. Sääntelyyn puuttumiseksi ehdotetaan tietyissä osin Yhdysvaltojen käytännön soveltamista, joka saattaa näkyä muun muassa kritiikkinä Euroopan unionin oikeuskäytännön linjan tiukkuuteen. Tutkielmassa päädytään siihen, että tavaramerkkilainsäädännön muutos Euroopan unionissa saattaa tulevaisuudessa vaikuttaa positiivisesti ja kukin ongelma on mahdollista ratkaista muutoksen pohjalta suunnittelemalla merkki huolellisesti taikka hyödyntämällä tietyissä osin Yhdysvalloissa sovellettavaa doktriinia.