Sniikit diilit, vai hiipiikö hiitit? : Sosiologinen katsaus huumekauppiaan työhön ja internetvälitteiseen huumekauppaan - Räisänen, Tuomas (My University, 2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen, minkälaista on huumekauppiaan työ myyjien itsensä kertomana. Sen lisäksi selvitän, minkälaisia piirteitä huumekauppa saa anonyymissa verkossa, ja miten huumekauppiaat minimoivat nettihuumekauppaan liittyviä riskejä. Tutkielman pääasiallinen tutkimusaineisto koostuu seitsemän eri huumekauppiaan teemahaastattelusta sekä Tor-verkon kautta käytetyllä huumeidenmyyntifoorumi Torilaudalla tehdystä pienimuotoisesta verkkoetnografiasta. Tutkielmaa voisi luonnehtia etnografisesti virittyneeksi haastattelututkimukseksi. Tutkimusaineisto kerättiin ajalla toukokuu–syyskuu 2019. Tutkielmassa selvisi, että huumekauppaan tullaan joko kokeneempien kauppiaiden opastuksella tai omintakeisesti internetin ohjeistuksella. Vaikka huumekauppaa tehdään ensisijaisesti taloudellisista syistä, voi huumekaupan tekemistä ohjata myös ideologiset vaikuttimet, kuten esimerkiksi halu kapinoida vallalla olevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan. Huumekauppiaat käyttivät laajempia kulttuurisia tarinoita työstä kuvailemaan omaa laitonta toimintaansa. Huumekauppiaat ovat kirjava joukko eri taustaisia ja ikäisiä henkilöitä ja heidän toimintansa on toisiinsa nähden hyvin erilaista. Siksi heidän käsitteleminen yhtenä ryhmänä on ongelmallista. Heitä kuitenkin yhdistää laittomiksi luokiteltujen huumausaineiden myyntityö, joka on perustoiminnaltaan melko samankaltaista kuin mikä tahansa laillinen myyntityö. Tor-verkossa on pääpiirteisesti kahdenlaisia kauppapaikkoja: myyntifoorumeja ja verkkokauppoja. Jälkimmäisessä kauppa käy postivälitteisesti, kun taas ensimmäisessä kauppa tehdään lopulta kasvotusten. Huumekauppiaat minimoivat myyntifoorumien käyttöön liittyviä riskejä, kuten väkivallan ja kiinnijäämisen riskiä sopimalla kauppoja julkisille paikoille, havainnoimalla ostajaa niin viestittelyvaiheessa kuin ennen kauppatilannettakin, sekä joskus kantamalla kauppatilanteissa mukana itsepuolustusvälinettä. Tehokkain riskienhallinnan keino on tehdä kauppaa vain kaikista läheisimpien ja luotettavimpien henkilöiden kanssa niin kutsutussa ydinporukassa.
Keywords: huumekauppias, huumekaupantutkimus, katuetnografia, verkkoetnografia, Tor-verkko, Torilauta