Itseorganisoituva kartta sekä sen laajennosten eroavaisuudet - Kartano, Henri (My University, 2024)
Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus itseorganisoituvan kartan (self-organizing map, SOM) ominaisuuksiin ja sovelluksiin, sekä alkuperäisen SOMin pohjalta kehitettyjen muunnelmien ja laajennosten ominaisuuksien, erojen ja käyttötarkoitusten vertailu sekä alkuperäiseen SOMiin, että toisiinsa. Katsauksen tarkoituksena on aluksi selventää SOMin algoritmin toiminta, käyttötarkoitus ja rajoitteet, jonka jälkeen laajentaa selvennys monimutkaisemmin toimiviin alkuperäisen SOMin algoritmin laajennettuihin muunnelmiin. Katsauksessa selvennetään myös uudempia, 2010-luvun jälkeen julkaistuja vähemmän tunnettuja muunnelmia, tunnetuimpien muunnosten ja laajennosten ollessa useita kymmeniä vuosia vanhoja. Tutkielmassa selvitetään myös syitä laajennosten kehittämiselle, kartoittaen alkuperäisen SOMin heikkouksia ja vahvuuksia.
Keywords: itseorganisoituva kartta, SOM, neuroverkot, ohjaamaton oppiminen