Sukuriitoja ja naapurikateutta : Kulttuurianalyyttinen tutkimus kahdesta kyselyaineistosta - Tuomi, Melissa (My University, 2023)
Tässä pro gradu- tutkielmassa olen tarkastellut kylissä tapahtuneita suvun välisiä ja naapureiden välisiä riita- ja muita konfliktitilanteita. Tutkielmani lähdeaineistona ovat toimineet kaksi Turun yliopiston Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen arkiston etnologian oppiaineen TYKL-kokoelman painettua postikyselyä. Olen tarkastellut riitoja kulttuurisena ilmiönä ja lähestynyt riita-aihetta arkiston ja valtasuhteiden kautta, niin kyselyn toteuttaneiden tutkijoiden, kuin kyselyn vastaajienkin näkökulmasta käsin. Lisäksi olen lähestynyt kyselyaineistoja asiakirjallisen kulttuuriperinnön käsitteen kautta. Tutkimani kyselyt ovat srtukturoituja kyselyjä, jotka ohjaavat vastauksia. Tutkimistani kyselyvastauksista nousi esiin riitojen ja konfliktien aiheita, joiden avulla olen teemoitellut riitojen aiheet kummankin kyselyjen kohdalla ja analysoinut näin kyselyvastauksia. Olen pyrkinyt tutkielmallani osoittamaan, kuinka arkistojen valta välittyy arkistoitujen kyselyaineistojen kautta. Sekä kyselyt toteuttaneilla tutkijoilla että kyselyvastaajilla on ollut valtaa vaikuttaa kyselyvastauksiin ja niiden sisältöön, sekä sitä kautta siihen, mitä kulttuurista tietoa kyselyaineistoista jää arkistoon. Tutkielmani osoittaa, kuinka ohjailevat kysymykset saavat usein aikaan toivottuja vastauksia. Kyselyjen ohjailevuus ja negatiiviset ja henkilökohtaisiksi koetut teemat vaikuttavat osaltaan vastausten sisältöön ja myös toisaalta vastaajien vastaamatta jättämiseen. Tutkielmani on tapaustutkimus, jonka perusteella ei voida tehdä yleistäviä johtopäätöksiä.
Keywords: Kylä, naapuririidat, sukuriidat, valta, arkistot, kyselyaineistot