Kokemuskumppani lastensuojelussa : Ammattilaisten kokemuksia vanhempien vertaistukipalvelusta - Tuomola, Kirsi (My University, 2022)
Sosiaalityön pro gradu – tutkielmassani olen tutkinut lastensuojelun palveluissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vanhemmille suunnatusta vertaistukemisesta. Vertaistuki on terveyden- ja sosiaalialan palveluissa käytetty tukimuoto, jonka kuuluisimmat perinteet löytyvät päihdekuntoutujien vertaisryhmätoiminnasta. Vertaisuutta hyödynnetään lisääntyvällä volyymilla kokemusasiantuntijuus toiminnassa. Lausteen perhekuntoutuskeskuksen koordinoima Asiakkaasta kumppaniksi -hanke on kehittänyt lastensuojelun asiakkuudessa oleville vanhemmille vertaistukipalvelun, jota on tarjottu kuntien lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden kautta uutena tukimuotona. Hanke on kouluttanut kokemuskumppaneita, jotka ovat itse kokeneet lastensuojelun asiakkuuden oman lapsensa kanssa ja haluavat tukea muita vanhempia sekä auttaa kehittämään lastensuojelua. Vertaistukipalvelulle on löytynyt esimerkki Yhdysvaltojen New Yorkin osavaltiosta, missä vanhempien tukeminen vertaisten avulla on arviointitutkimusten mukaan hyödyttänyt lastensuojelun asiakasperheitä ja luonut lapsille mahdollisuuksia kasvaa hyvissä oloissa omassa perheessä. Tutkimukseni tarkoitus on ollut selvittää lastensuojelun ammattilaisten kokemuksia vertaistukipalvelusta ja kokemuskumppaneiden kanssa työskentelystä. Tutkimuskysymykseni on: Millaisia onnistumisia ja vaikeuksia ammattilaiset ovat kokeneet vertaistukipalvelussa? Vastausta hain haastattelemalla yhteensä kuutta lastensuojelussa työskentelevää sosiaalityöntekijää ja perhetyöntekijää, joilla on ollut omakohtaisia kokemuksia vanhempien vertaistukisuhteista tai kokemuskumppanuustoiminnasta. Sisällönanalyysin ja teemoittelun avulla olen muodostanut aineistosta kuvauksen ammattilaisten onnistumisten ja vaikeuksien kokemuksista. Tutkimukseni perusteella kokemusasiantuntijuudesta on hyötyä lastensuojelulle. Vertaistukeminen tarjoaa asiakkaana oleville vanhemmille emotionaalista tukea, yhteisöllistä kumppanuutta sekä tietoa lastensuojelun asiakasprosesseista. Tutkimukseen osallistuneet ammattilaiset kokivat vertaistuen helpottavan vanhemman ja ammattilaisten välistä yhteistyötä sekä lisäävän asiakkaan luottamusta viranomaisiin. Onnistumisena voi mainita myös, että kokemuskumppanit toimivat lähettiläinä tuoden lastensuojelua positiivisella tavalla esille julkisuudessa. Kokemuskumppanuustoiminnassa haasteena on tutkielmani perusteella ammattilaisten ennakkoluuloisuus vertaistoimintaa kohtaan sekä kokemuskumppaneihin kohdistuva epäluottamus. Tutkimuksessani nousi vahvasti esille kokemuskumppaneiden kokemuksellisen asiantuntijuuden arvostaminen. Kokemuskumppanit voivat täydentää ammattilaisten tietoa tuomalla esille asiakkaan asemaa ja näkökulmaa. Kokemuskumppaneiden tietoa voi hyödyntää paitsi kehittämistoiminnassa, niin myös perehdyttämisessä ja sosiaalialan koulutuksessa. Tutkimukseni perusteella lastensuojelun vertaistukipalvelu löytää paikkansa palveluvalikossa, mutta toimintaan liittyvät pelisäännöt ja käytänteet kaipaavat selkeyttä.
Keywords: Lastensuojelu, kokemuskumppani, vertaistuki, vanhemman tukeminen