Vuokramiehen rakennusten lunastamista koskeva ehto : Lunastusehdon kohtuullisuus vai kohtuuttomuus? - Komsi, Nuppu (My University, 2025)
Tutkielmani aihe on maanvuokrasopimuksen päättymistilanteeseen liittyvä vuokramiehen rakennusten lunastus. Tutkielmani keskittyy rakennusten lunastusta koskevaan sopimusehtoon, ehdon kohtuullisuuteen ja rakennusten lunastusta koskevan sääntelykehyksen selvittämiseen. Olen valinnut tarkastelun kohteeksi Tampereen kaupungin omakotitalotontteja koskevan maanvuokrasopimusmallin. Säännösten tulkinta-apuna käytän lain esitöitä, oikeuskirjallisuutta ja korkeimman oikeuden ja hovioikeuden ratkaisuja. Analysoinnin tukena on erityisesti ollut Leena Kartion näkemykset maanvuokraa koskevista kysymyksistä ja maanvuokrasopimuksia koskeva oikeuskäytäntö. Koska tutkielmani keskittyy tulkitsemaan voimassa olevaa oikeutta muun muassa selvittämällä maanvuokralaissa esiintyvien käsitteiden merkityssisältöä, tutkielmani on lainopillinen. Tulkintamenetelminä käytän pääasiassa sananmukaista, systemaattista ja tavoitteellista laintulkintaa. Keskeiset päätelmät liittyvät kaupungin ja yksityisen välisen maanvuokrasopimuksen lunastusehdon kohtuullisuuteen pohtimalla ehdon sovittelun edellytyksiä ja punnitsemalla sovittelua puoltavia ja vastaanpuhuvia seikkoja.
Keywords: maanvuokraoikeus, lunastus, vuokramiehen rakennukset, maanvuokrasopimus, käypä hinta, hyvän hallinnon periaatteet