Yksityiskohtainen suunnitelma ja sopiminen eräiden törkeiden rikosten valmistelussa - Salo, Emmi (My University, 2019)
Tutkielman aiheena on eräiden törkeiden rikosten valmistelu. Aihetta tarkastellaan tutkielmassa kolmen eri rikostunnusmerkistön, eli törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun, panttivangin ottamisen valmistelun ja törkeän ryöstön valmistelun, kautta. Tutkimus on rajattu käsittelemään tekotavoista ainoastaan rikoksen tekemisestä sopimista ja yksityiskohtaisen suunnitelman laatimista. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mikä tutkittavien tunnusmerkkien, yksityiskohtaisen suunnitelman laatimisen ja rikoksen tekemisestä sopimisen, sisältö on eri rikoksissa. Tutkielman tutkimusmetodi on lainopillinen. Tärkeimpänä lähteenä tutkielmassa käytetään Hallituksen esitystä eduskunnalle eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisoimista koskevaksi lainsäädännöksi, minkä lisäksi aineisto koostuu yhdestä korkeimman oikeuden, kahdesta hovioikeuden ja yhdestä käräjäoikeuden ratkaisusta, joissa on ollut arvioitavana, mitä yksityiskohtaisen suunnitelman laatimisella tai sopimisella tarkoitetaan törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun yhteydessä ja onko vastaaja menetellyt niin. Tutkielmassa yksityiskohtaisen suunnitelman laatimisen tunnusmerkki jaetaan uusiin osatekijöihin, joiden mukaan rikossuunnitelman tulee olla yksityiskohtainen, konkreettinen, faktatietoon perustuva, toimintakokonaisuuden muodostava, merkittävä ja rikoksentekopäätöstä seuraava, jotta tunnusmerkki täyttyisi. Rikoksen tekemisestä sopiminen puolestaan puretaan kolmeen osatekijään, jotka ovat sopimus, kohdeteko ja valmistelutoimi. Tutkielman keskeinen tulos on, että vaikka kyseessä ovat sinänsä kaksi erillistä valmistelun tekotapaa, yksityiskohtaisen suunnitelman laatiminen ja rikoksen tekemisestä sopiminen ovat tiiviissä yhteydessä toisiinsa. Ne myös ilmenevät usein samassa teossa. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että kyseiset tekotapatunnusmerkit saavat erilaisen sisällön riippuen valmistelurikoksesta, vaikka niiden kielellinen muotoilu on identtinen, ja hallituksen esityksen perusteluissa todetaan, että kyseisten rangaistussäännösten perusteluissa samanlaisista tunnusmerkeistä ja muista vastuun edellytyksistä sanottu soveltuu myös muihin valmistelurikossäännöksiin.
Keywords: kriminalisointi, panttivangin ottamisen valmistelu, rikoksen valmistelu, rikoksen yritys, rikosoikeus, tahallisuus, törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu, törkeän ryöstön valmistelu