Verkkokalvoreiästä kehittyneen verkkokalvoirtauman ensimmäisen leikkaushoidon lopputulokseen vaikuttavat tekijät - Hadaya, Christian (My University, 2023)
Tämän retrospektiivisen rekisteritutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vuonna 2017 TYKS silmäklinikalla leikattujen verkkokalvoirtaumaleikkausten tuloksia. Tutkimukseen hyväksyttiin vain verkkokalvon reiän pohjalta syntyneet irtaumat, joita hoidettiin kajoavasti. Työssä pyrittiin selvittämään, onko leikkausta edeltävässä tilanteessa (potilaan tai silmän sairaudet, silmän ominaisuudet, reiän ominaisuudet, verkkokalvoirtauman laajuus) tai leikkaustilanteessa (leikkaustekniikka, kaihin poisto, verkkokalvon laserointi, mahdolliset intraoperatiiviset komplikaatiot) sellaisia tekijöitä, jotka voisivat ennustaa primaarileikkauksen onnistumista. Toimenpiteet haettiin vuodelta 2017. Tällaisia tapauksia saatiin 136. Seurantatietoja kerättiin 6/2020 asti, jolloin seuranta oli mahdollista 2,5 vuoteen saakka. Tiedot kerättiin sairauskertomuksista poimien. Henkilötietoja käsiteltiin ainoastaan tietojen keruuvaiheessa, jonka jälkeen kuhunkin potilaaseen viitattiin ainoastaan keruuvaiheessa annetulla ID–numerolla. Vitrektomialla hoidetuista potilaista, joista saatiin kerättyä pitkäaikaistulokset, 12 % silmistä tarvittiin yksi tai useampi uusintaleikkaus. Uusintaleikkauksen tarvetta ennustivat potilaan esitiedoissa ollut verenpainetauti ja primaaritilanteessa verkkokalvolla olleen reiän sijainti. Nasaalisen alueen reikä sijainnista riippumatta oli yhteydessä uusintaleikkauksen tarpeeseen. Kyseessä on allekirjoittaneen syventäviin opintoihin liittyvä projekti.
Keywords: Verkkokalvoirtauma, verkkokalvoreikä, vitrektomia