Eduskuntapuolueiden näkemykset julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin rooleista terveyspalveluiden palveluntuotannossa : Eduskunnan täysistuntokeskustelut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta toimikaudella 2019–2023 - Ojansivu, Tahiti (My University, 2024)
Sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistusta on yritetty Suomessa toteuttaa jo pitkään. Rakenneuudistuksen keskeisimpiä puheenaiheita on ollut palveluiden tuottaminen samaan aikaan kun hyvinvointipalveluissa on ollut markkinasuuntautunut uudistusaalto, jossa sosiaali- ja terveyspalveluja on siirretty yhä enemmän yksityisille palveluntuottajille. Puolueilla on havaittu olevan hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, millainen rooli julkisella, yksityisellä ja kolmannella sektorilla tulisi olla terveyspalveluiden palveluntuotannossa. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin kuuden suurimman eduskuntapuolueen, SDP:n, Kokoomuksen, Perussuomalaisten, Keskustan, Vihreiden ja Vasemmistoliiton näkemyksiä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin rooleista terveyspalveluiden palveluntuotannosta Sanna Marinin hallituksen esityksen täysistuntojen pöytäkirjojen avulla. Tutkimuskysymyksenä oli, miten puolueiden näkemykset julkisesta, yksityisestä ja kolmannesta sektorista eroavat toisistaan hallitus-oppositio välillä ja miten puolueiden näkemykset julkisesta, yksityisestä ja kolmannesta sektorista eroavat toisistaan ideologisesti vasemmisto-oikeisto ulottuvuudella. Tutkielmassa käytettiin mixed methods -lähestymistapaa, jossa yhdistettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä sekä sisällön erittelyä. Tutkielmassa selvisi, että yksityinen sektori mainitaan puheenvuoroissa selvästi muita sektoreita useammin, kun taas kolmannesta sektorista puhutaan selvästi vähiten. Erot näkemyksissä terveyspalveluiden tuottamisesta näkyvät hallitus-oppositio ja vasemmisto-oikeisto jaolla vahvimmin julkisen sektorin kohdalla. Yksityisen sektorin kohdalla erot eivät näy yhtä vahvasti hallitus-oppositio ja vasemmisto-oikeisto jaolla, sillä yksityinen sektori saa tukea sekä hallitus- ja oppositio- että vasemmisto- ja oikeistopuolueilta. Kolmas sektori näyttäytyi erilaisena kuin muut sektorit, sillä puolueet olivat yksimielisiä siitä, että kolmannen sektorin toimintaa tulee tukea. Kolmannen sektorin näkemysten yhdenmukaisuuteen voi vaikuttaa se, että kolmas sektori esiintyi harvemmin puolueiden puheenvuoroissa kuin muut sektorit.
Keywords: terveyspolitiikka, palveluntuotanto, sote-uudistus, ideologiat, poliittiset puolueet, täysistunnot