Datakeskusinvestoinnit osana pilvipalveluyritysten liiketoimintastrategiaa - Laakso, Topi (My University, 2026)
Digitalisaatio ja tekoälyn yleistyminen ovat kasvattaneet datan määrää ja luoneet tarpeen infrastruktuurille, kuten pilvipalveluille, joka mahdollistaa tehokkaan laskennan ja tallennuksen. Nykyajan digitaalinen liiketoimintaympäristö edellyttää organisaatioilta kykyä hyödyntää datavetoisia ratkaisuja päätöksenteon tukena. Datakeskusinvestoinnit ovat strategisesti merkittäviä, sillä ne muodostavat perustan pilvipalveluiden skaalaamiselle, luotettavuudelle ja kilpailuedulle. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää, miten datakeskusinvestoinnit tukevat suurten pilvipalveluyritysten, kuten AWS:n, Google Cloudin ja Microsoft Azuren liiketoimintastrategioita. Liiketoimintastrategioiden analysointiin käytetään pohjana Porterin vuonna 1980 määrittelemiä kilpailustrategioita. Investointien ja strategian yhteyttä tarkastellaan Porterin lisäksi muun akateemisen kirjallisuuden, kuten resurssipohjaisen näkemyksen kautta. Lisäksi tutkielma tarkastelee, mistä datakeskusinvestoinnit koostuvat, miten strateginen suunnittelu toteutetaan sekä mitä ovat hyperskaalattujen datakeskusten erityispiirteet ja kuinka ne vaikuttavat palveluntarjoajien kilpailukykyyn. Tutkielmassa käsitellään myös pilvipalveluiden hinnoittelumalleja ja markkinarakenteita sekä sitä, miten teknologinen kehitys ja lainsäädäntö ohjaavat datakeskusten suunnittelua ja operointia. Tutkielma pohjautuu kirjallisuuskatsaukseen, jonka avulla muodostetaan kokonaiskuva datakeskusten rakentamisen, kustannusten, energiatehokkuuden ja strategisen merkityksen keskeisistä tekijöistä. Tutkielmassa todetaan, että datakeskuksilla on merkittävä rooli pilvipalveluntarjoajien kyvyssä toteuttaa kustannusjohtajuutta, erilaistumista, keskittymistä ja hybridistrategiaa. Hyperskaalattujen keskusten tehokkuus, modulaarisuus ja edistyneet teknologiat, kuten tekoälyn hyödyntäminen vahvistavat entisestään suurten palveluntarjoajien kilpailuasemaa. Yhteenvetona todetaan, että datakeskusinvestoinnit eivät ole ainoastaan teknisiä ratkaisuja ja kuluerä. Ne ovat strategisia investointeja, jotka sisältävät riskiä, määrittävät pilvipalveluyritysten pitkän aikavälin kilpailukykyä, kustannustehokkuutta ja kykyä vastata globaaleihin datan kasvun ja tekoälyn vaatimuksiin.
Keywords: strateginen investointi, datakeskusinvestointi, datakeskus, pilvipalvelu, pilvipalveluntarjoaja, liiketoimintastrategia, AWS, Google Cloud, Microsoft Azure