Sosiaalisen median tili vakuutena - Keränen, Saara (My University, 2024)
Sosiaalisesta mediasta on tullut yksi suuri osa talouden haaroista. Sisällöntuottajat julkaisevat sisältöään, tekevät yhteistyötä yrityksien kanssa ja tienaavat joko suoraan sosiaalisen median alustalta tai muilta yrityksiltä CGC -sisällön kautta. Sosiaalisen median tilillä voi olla vaihdannallista varallisuusarvoa, joten tutkin onko sosiaalisen median tiliä ja sen saatavia mahdollista käyttää lainan vakuuksina Suomessa nykyisen lainsäädännön valossa. Pyrin selvittämään mahdolliset esteet tilin ja sen saatavien vakuuskäytölle laeista ja erityisesti oikeuskirjallisuudesta. Tarkastelen tutkielmassa pääosin sosiaalisen median tilin sekä sen saatavien panttioikeutta ja vakuusluovutusta. Tutkielmassa tarkastelen myös sisällöntuottajien mahdollisuutta yrityskiinnitykseen ja joukkorahoitukseen. Tutkielman metodina on lainoppi, joka tulkitsee voimassa olevaa oikeutta. Tarkastelun ja tulkinnan kohteena ovat tutkielman kannalta keskeiset esineoikeudelliset lait ja yleiset opit, joiden avulla muodostetaan käsitys sosiaalisen median tilin ja sen saatavien mahdollisuuksista toimia rahalaitosten vakuuksina. Tutkielmani osoittaa, että sosiaalisen median tilin vakuuskäyttö ei ole mahdollista nykyisen lainsäädännön valossa. Tilin saatavien panttaus ja vakuusluovutus sen sijaan on mahdollista. Sosiaalisen median tilin panttauksen esteenä on oikeutemme valossa mahdottomuus tilin julkivarmistukseen. Myös sosiaalisen median alustojen ja käyttäjien väliset sopimusehdot vaatisivat muutosta, jotta tilin vakuuskäyttö onnistuisi. Jotta sosiaalisen median tilin vakuuskäyttö olisi mahdollista, vaatisi tämä panttauksen ja vakuusluovutuksen kohdalla julkivarmistuksesta luopumista tai ainakin siitä joustamista. Vakuusluovutus voitaisiin myös katsoa omatyyppisenä vakuusmuotona, mikä voisi mahdollistaa sosiaalisen median tilin vakuuskäytön.
Keywords: esineoikeus, esinevakuudet, vakuudet, saatava, sosiaalisen median tili, sisällöntuottaja