Hiuksetko naisen kruunu?: Suhtautuminen naisten kaljuuteen ja naisten kokemukset hiuksettomuudesta Suomessa - Latva, Johanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2025)
Väitöskirja tarkastelee, millaisia kokemuksia naisilla on kaljuudesta sekä miten naisten hiuksettomuuteen suhtaudutaan suomalaisessa yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Tutkimuksen kohteena ovat kaljuuden kokeneiden naisten omakohtaiset kokemukset sekä julkinen keskustelu aiheesta. Tutkimus esittää, että naisten kaljuus on edelleen poikkeuksellista ja sukupuoleen yleisesti sopimatonta, vaikka 2000-luvulla naisten kaljuudesta on tullut näkyvämpää. Tutkimusaineistona on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kaljut naiset -keruun kirjoituksia sekä Kansalliskirjaston ja Sanoma-arkiston digitoitua suomenkielistä sanomalehtiaineistoa. Tutkimuksen ajallinen konteksti on pääasiassa 1990-luvulta 2020-luvulle. Työssä käytetyt analyysimenetelmät ovat lähiluku, teemoittelu, sisällönanalyysi ja kulttuurianalyysi. Etnografia ja kulttuurianalyysi luovat metodologi-sen perustan tutkimukselle. Tutkimus tukeutuu kehollisuuden, sukupuolen ja hyvin-voinnin teoreettisiin käsitteisiin ja osallistuu kulttuurisen terveystutkimuksen sekä kehonormatiivisuuden ja pukeutumistutkimuksen kentillä käytävään tieteelliseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tutkimuksessa on huomioitu sekä omaehtoisesti kaljut naiset että sairauden tai sen hoidon takia hiuksensa menettäneet, kuten alopeetikot ja syöpähoitojen takia hiuksettomat. Tutkimus vahvistaa tuloksia siitä, että naisten kaljuus on vahvasti identiteettiin ja omaan toimijuuteen vaikuttava asia. Samalla se jatkaa keskustelua naisten kaljuuden vaikutuksesta elämänhallintaan ja sukupuolen ilmaisuun. Kaljuus voi vaikuttaa itsetuntoon ja ihmissuhteisiin ja muuttaa pukeutumistyyliä. Se myös herättää monia tunteita häpeästä ja surusta iloon sekä ylpeyteen. Työ osoittaa, että sukupuoli määrittää kaljuuden kokemusta ja vaikuttaa hiuksettoman kohteluun ja kohtaamiin asenteisiin. Tutkimus tuo myös esille, ettei kaljuuden syyllä ole suurta vaikutusta asenteisiin. Naisten oman toiminnan ansiosta kaljuudesta on tullut kuitenkin viime vuosina näkyvämpää ja hyväksytympää.

Is the hair a woman’s crown? Attitudes towards women’s baldness and women’s experiences of hairlessness in Finland This dissertation examines women’s experiences regarding baldness and the prevailing attitudes towards women’s hairlessness in the Finnish society and culture. The study explores women’s personal experiences of baldness and the public discourse around the matter. The research argues that being bald is still regarded as an abnormal and unbecoming of the gender, despite the increased exposure women’s baldness has gained in the 2000s. The research material consists of responses to the Finnish Literature Society’s questionnaire regarding bald women as well as digitized newspapers from the collections of the National Library of Finland and Sanoma archives. The temporal context of the research is mainly from the 1990s to the 2020s. The research methods include close reading, thematic analysis, content analysis and cultural analysis. Ethnography and cultural analysis form the methodological foundation for the research. By focusing on the theoretical concepts of embodiment, gender and wellbeing the research contributes to the scientific and societal discussions on cultural health research, body normativity and dress studies. The research considers both women who are bald by choice and those who have lost their hair due to illness such as alopecia areata or the side effects resulting from cancer treatments. The study confirms that women’s baldness has a strong influence on women´s identity and personal agency. Consequently, the research contributes to discussion on bald women’s life management and how they express their gender identity. Baldness can have an effect on one’s self esteem and relationships while also influencing the person´s clothing styles. It is also a source of various kinds of feelings ranging from shame and sorrow to pride and joy. The dissertation demonstrates the crucial role of gender in how baldness is experienced and how it influences both the way bald people are encountered and the general attitudes towards baldness. The research also highlights the fact that the reasons behind one’s baldness have no significant influence on the attitudes towards the bald. However, baldness has received more exposure and acceptance over the last few years due to women’s own actions.