Kudosnäytteen otto hyvänlaatuisesta limakalvonmuutoksesta diodilaserilla - Nikolajev, Viktor (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Hammaslääketieteessä laser on verraten harvinainen työvälinen. Diodilaser on halvempia ja liikuteltavimpia hammaslääketieteellisiä lasereita, mikä tekee siitä käyttökelpoisen kudosnäytteen ottamiseen suun limakalvolta. Tämä käyttöindikaatio perustuu oletukseen laseroinnin taipumuksesta aiheuttaa histologista diagnoosia häiritseviä muutoksia tai vääristymiä näytteeseen. Tutkielman tarkoituksena on perehdyttää tekijä laserteknologiaan, tutustuttaa laserin käyttöön kliinisessä työssä sekä lisätä toimenpidevarmuutta. Tutkielma koostuu kirjallisesta osasta ja käytännön harjoittelusta kudosnäytteen ottamiseksi. Kirjallisuuskatsauksessa on käytetty lähteinä tieteellisiä alkuperäisjulkaisuja, katsausartikkeleja, oppikirjoja ja Suusyövän Käypä hoito suositusta. Simulaatioharjoittelussa diodilaserilla on otettu 26 pehmytkudosnäytettä sian kielestä ja sian alaleuan kiinnittyneen ikenen alueelta. Otetuista kudosnäytteistä on selvitetty näytteen edustavuus erityistä huomiota on kiinnitetty laserin aiheuttamiin kudosvaurioihin sekä niiden merkitykseen näytteen histologisen kuvan arvioinnissa. Laserien ominaisuuksien ja käyttöindikaatioiden tunteminen mahdollistavat kliinisesti laserin käyttöön sopivien tilanteiden tunnistamisen. Simulaatioharjoittelun tulokset olivat yhteneväiset kirjallisuudessa esitettyjen tulosten kanssa diodilaserin aiheuttamista muutoksista, jotka vaikeuttavat tarkkaa histologista diagnoosia. Ei-toivottujen vaikutusten välttämiseksi diodilaserin käyttökohteiksi on syytä valita sellaiset muutokset, joissa tahattoman säteilytyksen mahdollisuus on alhainen, mikä saavutetaan tarkalla työskentelyllä ja mahdollisimman pientä lasersäteilytysannosta ja -tehoa käyttäen. Lisäksi kudosnäytteet on otettava käyttäen tarvittavaa turvamarginaalia ja näytteiden on oltava riittävän suuria. Simulaatioharjoittelu on antanut käytännön kokemusta ja toimenpidevarmuutta kudosnäytteen ottamisessa. Omien kudosnäytteiden histologinen arviointi on auttanut huomion kohdistamisteen histologisen näytteen laadukkuuden tärkeyteen. Diodilaserilla harjoittelun odottamaton hyöty oli myös lisääntynyt toimenpidevarmuus sähköveitsen käytössä ja yleinen toimenpidevarmuuden lisääntyminen kudosnäytteen otossa.