Menestystekijät P2P-järjestelmän käyttöönotossa - Karjalainen, Katri (My University, 2023)
Hankinnan rooli on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä, ja yksi muutoksen taustalla olevista tekijöistä on digitalisaatio. Digitalisaatio kuuluu hankinnan tärkeimpiin prioriteetteihin ja P2P-järjestelmän rooli koko hankinnan digitalisaatiossa on oleellinen prosessista saatavan datan myötä. Vaikka digitalisaation vaikutukset nähdään merkittävinä organisaatioissa, monet yritykset kokevat hankinnan digitalisaation ja prosessien automatisoinnin haasteelliseksi. Lisäksi sähköisen hankinnan käyttöönotolla on todettu olevan laajemmat vaikutukset organisaatioon kuin perinteisemmillä IT-projekteilla. Tutkimuksen tavoitteena on täyttää sähköisen hankinnan tutkimuskenttää tunnistamalla P2P-järjestelmän käyttöönottoon liittyviä haasteita ja erityispiirteitä, sekä käyttöönoton vaikutuksia. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, ja tutkimuksessa haastateltiin seitsemää P2P-järjestelmän käyttöönottoprojektiin osallistunutta tai järjestelmän parissa työskentelevää asiantuntijaa. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoituja haastatteluja. Teoreettinen viitekehys pohjautuu aiempiin sähköisen hankinnan käyttöönoton tutkimuksiin. Viitekehyksessä käytetyt näkökulmat perustuvat kirjallisuudessa esitettyihin sähköisen hankinnan käyttöönoton näkökulmiin, joihin käyttöönottostrategian tulee keskittyä sekä sähköisen hankinnan laadun määrittämisen ulottuvuuksiin. Tutkimuksen johtopäätökset osoittavat, että tulokset ovat suurelta osin linjassa aiempien tutkimusten huomioiden kanssa siitä, että sähköisen hankinnan käyttöönotto on vahvasti organisatorinen projekti. Erityisesti muutosjohtaminen, organisaation uudelleensuunnittelu ja koulutus nousivat keskeisiksi järjestelmän käyttöönottoon vaikuttaviksi tekijöiksi. Organisatoriset näkökulmat, kuten loppukäyttäjien osallistaminen ja muutosvastarinta, nousivat esiin haastatteluissa enemmän kuin teknologiset näkökulmat. Käyttöönottostrategian suunnittelussa on syytä huomioida tilanne, johon uutta P2P-järjestelmää implementoidaan, jotta tunnistetaan, onko kyseessä puhtaaksi tekninen käyttöönotto vai enemmänkin kulttuurinmuutos. Järjestelmän käyttöönotto on parantanut hankintojen hallintaa, ja hankintaprosesseja ja -sopimuksia noudatetaan nykyään enemmän.
Keywords: Hankinta, prosessit, digitalisaatio, käyttöönotto