Kofferdam juurihoidossa - Värttö, Jarkko; Anttila, Oskari (My University, 2019)
Kirjallisuuskatsaus käsittelee kofferdamin käyttöä hampaan juurihoidossa. Katsauksessa kerrotaan kofferdamin historiasta sekä avataan hammaslääkäreiden, hammaslääketieteen opiskelijoiden ja potilaiden kokemuksia kofferdamin käytöstä. Tarkoituksena on myös pohtia keinoja joilla hammaslääkärit saataisiin jatkamaan kofferdamin käyttöä itsenäisessä kliinisessä työssä myös valmistumisen jälkeen. Katsaus perustuu aihetta käsitteleviin tutkimuksiin Pubmed-tietokannasta sekä endodontian oppikirjoihin. Hakusanoina käytettiin sanoja ”dental dam”, ”rubber dam”, ”advantage”, ”benefit”, ”disadvantage”, ”dentist”, ”operator”, ”patients view”, ”satisfaction”, “instructions”, “dental education”, “dental student”, “complication” “clamp”, “materials” ja “history” muotoiltuna hakulausekkeiksi. Kirjallinen työ on osa syventävistä opinnoistamme. Olemme tehneet myös opetusvideomateriaalia juurihoidon eri vaiheista. Videoiden aiheet ovat välipyyhintä hampaan juurihoidossa, juurikanavan huuhtelu, liukupolun preparointi, juurikanavan koneellinen preparointi ja päänastan sovittaminen. Videoiden kokonaiskesto on 17 minuuttia 29 sekuntia. Opetusvideoita on tarkoitus käyttää juurihoidon peruskurssin simuloidussa harjoittelussa.
Keywords: kofferdam, koulutus, juurihoito