Liikennetyöntekijän alkoholin väärinkäyttö työsuhteessa - Hietamäki, Sanni (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkielma käsittelee liikennealalla työskentelevän työntekijän alkoholin väärinkäyttöä ja sen vaikutuksia työsuhteeseen. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, missä määrin liikennealan erityisasema vaikuttaa arvioitaessa erityisesti liikennetyöntekijän työsuhteen päättämistä. Aihepiiri rakentuu sen kronologisen tapahtumainkulun ympärille, joka käytännössä työpaikoilla kohdataan silloin, kun työntekijän alkoholinkäyttö ilmenee työssä. Siten tutkielmassa käsitellään ensin työnantajan oikeutta selvittää työntekijän päihtymys alkoholitestein, minkä jälkeen selvitetään työnantajan käytössä olevat puuttumiskeinot tilanteeseen aina hoitoonohjauksesta työsuhteen päättämiseen. Pääpaino tutkielmassa on työsuhteen päättämisarvioinnissa siten, että oikeuskäytännön pohjalta eritellään eri päättämisarvioinnissa vaikuttavia tekijöitä ja niiden vaikutusta päättämiskynnyksen muotoutumiseen. Tutkielman pohjana toimii kirjallinen lähdeaineisto käsittäen lainsäädännön ja muiden virallislähteiden lisäksi oikeuskirjallisuutta, muuta tieteellistä kirjallisuutta, sähköisiä internetlähteitä, työehtosopimuksia sekä tutkimuskysymyksen kannalta relevanttia oikeuskäytäntöä korkeimmasta oikeudesta, hovioikeudesta, työtuomioistuimesta sekä Ruotsin Arbetsdomstolenista. Johtopäätöksenä tutkielmassa esitetään, että liikennealan erityisaseman vaikutus liikennetyöntekijän työsuhteen päättämisarvioinnissa ei yksiselitteisesti johda työsuhteen päättämisedellytysten käsilläoloon, vaan jo työsopimuksen irtisanomiskynnys asettuu oikeuskäytännössä kohtuullisen korkealle.