222-UVC-valon käyttö sterilisoinnin välineenä - Lahtinen, Leo (My University, 2024)
Tutkielmassa perehdytään viime vuosina yleistyneeseen UV-valon aallonpituuteen 222 nm. Aallonpituus on siitä mielenkiintoinen, että sitä voitaisiin hyödyntää sterilisoinnissa aiheuttamatta vahinkoa ihmiselle. Tällä hetkellä sterilisoinnissa käytetään pääasiassa 254-UVC-valoa, joka aiheuttaa turvallisuusriskin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että 222-UVC-valon aiheuttamat vauriot ovat minimaalisia, mutta samalla sen sterilisointikyky on kilpailukykyinen. Tutkielma arvioi yksityiskohtaisesti 222-UVC-valon vaikutusta sekä patogeeneihin, että ihmisiin.
Keywords: 222-UVC-valo, 254-UVC-valo, KrCl-lamppu, fluenssi, patogeeni