Yrittäjähenkisyys työyhteisön supervoimana : Työntekijöiden yrittäjähenkisyyttä edistävät ja rajoittavat tekijät yksilö- ja organisaatiotasolla - Kangasvieri, Jenni (My University, 2025)
Tämä pro gradu -työ tarkastelee työntekijöiden yrittäjähenkisyyttä organisaatiossa. Tutkielman tavoitteena on tutustua aiheeseen yksilön yrittäjähenkisyyttä määrittelevien ominaisuuksien ja organisaatiotasolla vaikuttavien tekijöiden näkökulmasta. Yrittäjähenkisyys on joukko kehitettävissä olevia ominaisuuksia, johon organisaatio voi vaikuttaa monin tavoin ja jonka avulla on mahdollista kehittää liiketoiminnan eri osa-alueita. Myös organisaatiot voivat tukea työntekijöitään monella tapaa kohti yrittäjähenkistä työotetta, mikä parhaimmillaan mahdollistaa lisäarvon luomiseen liike-elämässä. Organisaatiot, jotka haluavat edistää yrittäjähenkisyyttä työntekijöidensä keskuudessa voivat tutkitusti saavuttaa korkeampia kasvun ja kannattavuuden tasoja. Organisaation korkeampi suoriutuminen ja taloudellinen menestys yhdessä sitoutuneen ja työnsä merkitykselliseksi kokevan henkilöstön kanssa tekevät yrittäjähenkisyydestä organisaatioille tavoittelemisen arvoisen strategisen tavoitetilan. Yrittäjähenkisyyttä koskevat tutkimukset on tehty suurimmaksi osaksi yrittäjänä toimivien näkökulmasta. Jonkin verran alalta löytyy myös organisaation sisäisen yrittäjähenkisyyden tutkimusta. Yrittäjähenkisyyteen liitettävän kirjallisuuden ja tutkimuksen ympärillä käsitteiden kirjo on moninainen. Käsitteet ovat osin toisiaan täydentäviä ja osin päällekkäisiä. Tässä tutkielmassa on pitäydytty käyttämään käsitettä ”yrittäjähenkisyys” ja ilmiötä on haluttu tutkia nimenomaan organisaation sisällä, työntekijöiden keskuudessa, yhdistäen sekä työntekijän yrittäjähenkisyyttä ilmentävät ominaisuudet sekä sitä edistävät ja rajoittavat organisaatiotason tekijät. Aikaisemman tutkimustiedon perusteella yrittäjähenkinen työntekijä määritellään osassa tutkimuksia kolmen ominaisuuden; proaktiivisuuden, innovaatiokyvyn ja riskinottokyvyn kautta. Myös olemassa oleva tutkimus tunnustaa kannustavan työyhteisön ja luottamuksellisen ilmapiirin merkityksen. Autenttinen ja transformatiivinen johtamistyyli tukevat myös osaltaan työntekijöiden yrittäjähenkisyyttä nykyisen tutkimustiedon valossa. Lisäksi tietyt organisaatiotekijät, kuten palkitseminen ja tarjotut mahdollisuudet oman osaamisen kehittämiseen nähdään vaikuttavan positiivisesti työntekijöiden yrittäjähenkisyyteen. Nykyinen organisaation sisäistä yrittäjähenkisyyttä koskeva tutkimus ei ole juurikaan keskittynyt yrittäjähenkisyyttä rajoittaviin tai estäviin tekijöihin. Tämän tutkielman perusteella yrittäjähenkisyys ilmenee yksilötasolla proaktiivisuutena, innovatiivisuutena, riskinottokykynä, oma-aloitteisuutena ja itseohjautuvuutena sekä rohkeutena ja kilpailuhenkisyytenä. Lähtökohtana yrittäjähenkisyydelle yksilötasolla on myös yksilön kokema arvostus ja kokemus työn merkityksellisyydestä. Organisaatiotasolla kannustavan työyhteisön luominen ja luottamuksellinen ilmapiiri ovat keskeiset edellytykset yrittäjähenkisyydelle. Autenttinen johtajuustyyli yhdistettynä erehdykset ja epäonnistumiset sallivaan kulttuuriin edistävät työntekijöiden yrittäjähenkisyyttä tämän tutkielman valossa tarkasteltuna. Myös luottamus työntekijöiden osaamista kohtaan näyttelee keskeistä roolia yrittäjähenkisyyden taustalla. Yksilön ominaisuuksien ja työyhteisöön liitettävien tekijöiden ohella myös viestinnän avoimuus, oikeudenmukainen palkitseminen, itsensä kehittämisen mahdollisuudet sekä erilaiset sparrailutapaamiset ja vapaus tehdä työtään parhaaksi katsomallaan tavalla ovat tutkielman kohdeorganisaatiossa tärkeiksi nostettuja yrittäjähenkisyyteen positiivisesti vaikuttavia tekijöitä. Organisaatioiden on tunnistettava myös yrittäjähenkisyyteen kannustamisen mukanaan tuomat haasteet. Tutkielman tulosten mukaan keskeistä on tunnistaa yrittäjähenkiset työntekijät, joilla voi olla suurempi riski uupumukseen liiallisen työtehtäväkuorman myötä. Ajanpuute kehittää ja innovoida, mikromanageeraus ja vähättelevä suhtautuminen aloitteisiin ja kehitysideoihin voivat olla vaarallisia, jopa yrittäjähenkisyyden estäviä tekijöitä.
Keywords: yrittäjähenkisyys, yrittäjämäisyys, yrittäjähenkinen ajattelu, yrittäjähenkinen toiminta, sisäinen yrittäjyys, organisaation sisäinen yrittäjyys, yrittäjähenkinen työntekijä