Häiriötilanteiden vaikutukset satamien toimintaan ja niihin varautuminen - Grönholm, Mikaela (My University, 2025)
Merikuljetukset kattavat jopa 90 prosenttia maailmankaupasta, mikä asettaa satamat merkitykselliseen asemaan. Satamat toimivatkin merikuljetusten solmukohtina ja portteina eri maiden väliselle kaupankäynnille. Viimeaikainen häiriö, joka vaikutti sataman toimintaan, on esimerkiksi Baltimoren sillan romahtaminen. Häiriö keskeytti Baltimoren sataman toiminnan viikoiksi aiheuttaen mittavat vahingot satamalle sekä yhteiskunnalle. Muita satamien kohtaamia häiriöitä ja uhkatekijöitä ovat esimerkiksi luonnonkatastrofit, poliittiset konfliktit, tekniset viat, ihmisten aiheuttamat häiriöt (mm. lakot, terrorismi) sekä pandemiat, kuten koronapandemia. Tässä kandidaatintutkielmassa käsitellään häiriötilanteiden vaikutuksia satamien toimintaan sekä satamien keinoja varautua häiriöihin ja parantaa resilienssiä niitä kohtaan. Tutkielmassa analysoidaan erityisesti luonnonkatastrofeja, ihmisten aiheuttamia häiriöitä sekä koronapandemiaa, jotka kaikki osoittavat satamien haavoittuvuuden erilaisille häiriötilanteille. Häiriöiden aiheuttamia vaikutuksia satamien toiminnalle ovat esimerkiksi satamainfrastruktuurin tuhoutumiset, toimintojen keskeytymiset, hätäevakuoinnit sekä taloudelliset tappiot. Lisäksi satamien häiriötilanteet heijastuvat pitkälle yhteiskuntaan esimerkiksi saatavuusongelmien muodossa. Häiriötilanteiden kesto ja luonne määrittävät kuinka suuret vahingot satamille häiriöstä koituu. Erityisesti luonnonkatastrofien kasvava esiintymistiheys ja terrorismin uhat korostavat satamien varautumisen tarvetta. Lisäksi satamien on tärkeä parantaa resilienssiä häiriöitä vastaan, jotta väistämättömien häiriötilanteiden seuraukset voidaan minimoida. Tutkielmassa tuodaan esiin tärkeitä varautumiskeinoja, joita ovat esimerkiksi satamainfrastruktuurin vahvistaminen, teknologioiden hyödyntäminen sekä yhteistyö muiden sidosryhmien kanssa. Lisäksi esitellään satamien resilienssin tasoa mittaava indeksi.
Keywords: Satamat, häiriötilanteet, resilienssi, varautuminen